10 Böcker om antirasism

1. Anne Franks dagbok
bib.blogg Anne FrankAnne Franks dagbok är ett av de viktigaste och mest kända dokumenten från förintelsen. Boken bygger på Annes dagboksanteckningar och vi får följa hennes och familjens flykt undan nazisterna.

 

 

 

2. Svenne : en (o)möjlig berättelse – Per Nilsson
bib.blogg SvenneSvenne är en stökig 17-åring i en liten håla i Skåne. Under ett Gröna Lund-besök blir han knivskuren av ett gäng invandrarkillar. Händelsen väcker uppmärksamhet i lokalpressen och plötsligt står en medelålders man på hans tröskel och erbjuder Svenne att jobba åt honom i Malmö. Den mystiske, men karismatiske, Nils Dackeman planerar ett nytt politiskt parti, Rättvist Sverige, och Svenne ska bli partisekreterare.

 

3. Boktjuven – Markus Zusak
bib.blogg boktjuvenLiesel är en boktjuv – hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Detta är Liesels berättelse. Och berättelsen om dem som bodde på Himmel StraBe när bomberna föll.

 

 

 

4. Maus : en överlevandes historia – Art Spiegelman
En numera klassisk serieroman där vi får följa författarens far som överlevde förintelsen. bib.blogg MAUS

 

 

 

 

 

5. Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson
bib.blogg jag heter inte miriam En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt föratt dölja sitt förflutna. Under en välordnad fasad göms hemligheten. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam. Långsamt uppdagas historien om sanningen bakom tatueringen på Miriams arm.

 

 

 

6. En av oss – Åse Seierstad
bib.blogg en av oss Åsne Seierstad skriver här om händelserna i Norge 22 juli 2011. I st.f. att leta efter ett monster har författaren med hjälp av ett unikt källmaterial hittat en pojke och en ung man som i många år försökte passa in i samhället, men som till sist bröt med det på ett avskyvärt och brutalt sätt. Även om de drabbade.

 

 

 

7. Bäste herrn, låt mig få leva : en överlevnadsberättelse – Max Safir
bib.blogg baste herrn lat mig fa leva När Max Safir var ung hämtades han och hans bror av tyska SS-män i sitt hem i polska Kielce och fördes tillsammans med andra judiska pojkar till ett arbetsläger i Cieszanów. Senare hamnade Max i Auschwitz-Birkenau och tvingades i krigets slutskede gå en dödsmarsch till det ökända koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Efter kriget befriades  han av amerikanska soldater i lägret Ebensee. Han vägde då bara 24 kilo. Här skildras hans liv.

 

 

 

8. Jag ringer mina bröder – Jonas Hassen Khemiri
bib.blogg Jag ringer mina broder En bil har exploderat i Stockholm. Amor, romanens jag, irrar under 24 timmar runt i staden för att reklamera ett borrhuvud. Han ska också sluta stalka sin vän Valeria, svara när Shavi ringer och trösta sin mormor som dog för länge sedan. Viktigast av allt är att han inte får dra till sig några misstänksamma blickar.

 

 

 

9. Rubinröd – Linzi Glass
bib.blogg RubinrodI ett välbärgat område i Johannesburg bor sjuttonåriga Ruby Winters med sina föräldrar. Året är 1976. Hennes far är jurist och företräder många av apartheidregimens offer. Så träffar Johann som är afrikaans och blir förälskad. Samtidigt gömmer sig konstnären och ANC-medlemmen Julian hos familjen.

 
10. Ninas resa : en överlevnadsberättelse – Lena Einhorn
bib.blogg Ninas resa Författaren, som även är dokumentärfilmare, berättar här om sin mor Nina och hennes upplevelser under andra världskriget, om hur hon växte upp och överlevde i Warszawagettot. Ninas överlevnadsberättelse finns också i två filmversioner, en för bio och en för TV.

 

 

Kolla också in LitteraturMagazinets 100 antirasistiska boktips