Första gången på snö!

malta

20 ungdomar och lärare lämnade i morse sin lilla systerö till Malta, Gozo, med 18 gradig värme och klar himmel för att sent på kvällen landa i ett snöigt Östersund med temperatur kring nollan. 2 avde 17 ungdomarna hade tidigare sett snö. för de övriga var det första gången!

– Malta hade en tävlande med i OS-invigningen, vad gör han? frågade en av de mottagande svenska ungdomarna, men ingen av gästerna visste!

– Winter sports are not that big in Malta, menar Mattew Grech, en av malteserna. Hans familj har ett vattensportsföretag hemma, med vattenskidor, wakeboards och annat.

– So I think I´m pretty good at skiing on snow as well, säger han skrattande.

Det är tredje året som Malteserna gästar Ekonomiprogrammet på Jämtlands Gymnasium Wargentin, lika många gånger har ekonomerna rest till Malta. Under några bråda dagar skall man klappa älgar på Moosegarden, bada isbad, (brrrr!!!) åka skidor på längden och tvären och arbeta tillsammans med jämtarna i olika entreprenörsprojekt.

– Vi gör detta inom ramen för vårt Interregprojekt och syftet är att jobba fram modeller för hur man kan arbeta med entreprenörskap i skolan, säger Thomas Hjelm, lärare på Ekonomiprogrammet.

Slalomskidor lånar man av Hej Främlingprojektet.

– Malteserna är ju inte flyktingar, men utan vår hjälp skulle inte alla kunna få prova på utförsåkning, så det är klart vi ställer upp, menar Emma Arnesson.

Alma Julin och Ingrid Olander var med och mötte de långväga vännerna på flygplatsen.

– Det är ju mycket större omställning för dem än för oss, vi är ju vana vid sand, hav och sol, många svenskar åker ju till sådana ställen på semester, med de åker ju inte hit, konstaterar tjejerna.

Maltesrna stannar till fredag, för att sedan göra huvudstaden på en dag.

– Big cities are all alike, we want to spend as much time as possible i Östersund. We are small town peolpe, and we prefer small towns avslutar Marcellus Xuereb, rektor för MA Refalo center for further studies, Gozo.