NIU Vintersport Skidskytte

Allmänt

På Vintersport Skidskytte år 2016-2017 är vi 14 elever och två tränare. Varje år tar vi in 3-4 elever. Studierna bedrivs under tre år med möjlighet att söka till ett fjärde år. Vi erbjuder profilen Vintersport på både Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Profilen ges på Wargentin i Östersund.

Vill du kombinera en elitsatsning inom skidskytte med studier är Vintersport en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

Det blir ganska mycket egenarbete eftersom du under perioder kommer att befinna dig på träningsläger. Detta kräver god förmåga att planera och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du välkända elittränare som är där för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. De peppar och tipsar dig om förbättringar. Detta samtidigt som du har tillgång till bra träningsanläggningar.

Träning

Planering

Upplägget är fyra halvdagar med träning per vecka. Fem barmarksläger och två snöläger ligger inplanerade med lägerstart i maj. Fystester på vintersportcentrum och köldtester av vapen utförs varje höst. Individuella träningsprogram läggs upp på våren inför varje ny säsong. De gemensamma träningarna på veckorna bedrivs mycket på skidskyttestadion med omnejd och en samkörs en del med skidskytteuniversitetet och övriga skidskyttar som bor i Östersund.

Lägerveckor:
Lägerveckor

Våra träningsanläggningar

30036

När du tränar skidskytte använder du Östersunds Skidstadion med banor i absolut toppklass, som bland annat användes under Biathlon-VM 2008. På Mittuniversitetet i Östersund finns Vintersportcentrum – Sveriges bästa testanläggning för elitidrott, som du som elev på Vintersport får tillgång till.

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

Som elev på Vintersport får du också tillgång till Vintersportcentrum – Sveriges bästa testanläggning för elitidrott. JGY finansierar testning och du får medicinsk support genom Idrottsskademottagningen.

Elever läsåret 16/17

Årskurs 1

Namn: Love Strömqvist
Klass: VSP16

Årskurs 2


Namn: Emil Lundmark
Klass: VSP15


Namn: Frida Cavallin
Klass: VSP15


Namn: Gry Abrahamsson – Gjersvold
Klass:
VSP15

Årskurs 3


Namn: Elin Gustafsson
Klass: VSP14


Namn: Emma Moverare
Klass: VSP14

Emil-Rudh--VSP-14
Namn: Emil Rudh
Klass:
VSP14

Simon-Salomonsson--VSP-14
Namn: Simon Salmonsson
Klass: VSP14

Årskurs 4

 


Namn: Jenny Fellman
Klass: VSP13


Namn: Nicklas Olausson
Klass: VSP13

Olov-R
Namn: Anders Roos
Skidmärke:
Fischer
Klubb:
Östersund SK
Motto:
”Äta tills jag spyr, och lite till”
Klass:
VSP13

Tränargruppen


Tränare Pär Svärdfeldt
Pär har jobbat som skidskyttetränare sedan 1997. Åtta år på skidhögskolan i Östersund, tre år på skidgymnasierna i Geilo och Meråker, Norge. Han har också varit ansvarig för Europacupen samt junior-VM för Sverige samt ett privat skidskytteteam från Norge.


Tränare Jean-Marc Chabloz
Jean-Marc var aktiv i det Schweiziska Skidskyttelandslaget från 1990-2004. Han deltog i 4 OS (Albertville, Lillehammer, Nagano och Salt Lake City). Jean-Marc flyttade till Sverige tillsammans med sin fru Christina 2003. Mellan 2004-2010 arbetade han med skidskyttesporten (VM kandidatur i skidskytte 2008, Svenska skidskytteförbundet, U-laget). Juli 2010 började Jean-Marc jobba som skidskyttetränare vid Vintersportgymnasiet i Östersund.