Studietiden blir lite godare

Restaurang- & livsmedelsprogrammet (RL)

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att göra livet godare, oavsett om det handlar om det varma köket, bageri eller konditori.

”Du lär dig att samarbeta med andra”

Restaurang- och livsmedelsprogrammet riktar sig till dig som tycker om att baka och laga mat. Du får lära dig hela tillverkningen från råvaror till färdig mat och bakverk. Du lär dig också försäljning, hygien, näringslära, specialkoster samt ge råd om mat och dryck. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.

Till årskurs 2 får du välja mellan två inriktningar:

Bageri och konditori

Här får du lära dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Det ingår att kunna följa recept samt att välja och hantera råvaror. Dina bakverk kommer att säljas i vår butik.
Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Läses vid: Fyrvalla

Kök och servering

Här lär du dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck.
Exempel på yrken: Servitör/servi­tris och kock.

Läses vid: Fyrvalla eller Åre

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Kontaktuppgifter

Fyrvalla

Rektor
Karl Enarsson
karl.enarsson@jgy.se
010-490 25 12

Studie- och yrkesvägledare
Berit Haugen
berit.haugen@jgy.se
070-181 84 37

Specialpedagog
Ulrika Eriksson
ulrika.eriksson@jgy.se
073-280 78 29

Skolkurator
Ronny Dahlberg
ronny.dahlberg@jgy.se
070-186 63 62

Skolsköterska
Linus Fahlgren
linus.fahlgren@jgy.se
070-101 45 89

Åre

Rektor
Katarina Ståhl
katarina.stahl@jgy.se
010-490 29 09

Studie- och yrkesvägledare
Susanne Moänge
susanne.moange@jgy.se
010-490 29 07

Specialpedagog
Lotta Vikström
lotta.vikstrom@jgy.se
076-1021390

Skolkurator
Sofia Örtegren
sofia.ortegren@jgy.se
070-183 72 70

Skolsköterska
Ida Forsberg
ida.forsberg@jgy.se
070-185 76 75

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 900

Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemensamma karaktärsämnen 400

Hygien 100
Livsmedels- och näringskunskap 1 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
Service och bemötande 1 100

Inr. Bageri och konditori, RLBAG Wargentin 1200

Bageri 1 100
Choklad och konfektyr 100
Konditori 1 100
Bageri 2* 200
Bageri 3* 100
Bageri 4* 100
Konditori 2* 200
Konditori 3* 100
Konditori 4* 100
Bageri-specialisering* 100
Läses vid Wargentin
* Obligatoriska programfördjupningskurser

Inr. Kök och servering, RLKOK Wargentin 1200

Mat och dryck i kombination 100
Matlagning 1 100
Servering 1 100
Programfördjupning kök och servering 900
Drycker och ansvarsfull alkoholservering* 100
Matlagning 2, 3, 4* 600
Matlagning - specialisering* 200
Programfördjupning yrkesutgång servering: 900
Arrangemang* 100
Barteknik* 100
Drycker* 100
Drycker och ansvarsfull alkoholservering* 100
Matsalshantverk* 100
Servering 2* 200
Servering specialisering* 100
Service och bemötande 2* 100
Läses vid Wargentin
Obligatoriska programfördjupningskurser*

Inr. Kök och servering, RLKOK Åre 1200

Matlagning 1 100
Mat och dryck i kombination 100
Servering 1 100
Programfördjupningskurser Kök och servering 900
Aktiviteter och upplevelser* 100
Barteknik* 100
Drycker och ansvarsfull alkoholservering* 100
Matlagning 2* 200
Matlagning 3* 200
Matlagning 4* 200
Läses vid: Åre
* Obligatoriska programfördjupningskurser

Övrigt

Individuellt val 200
Gymnasiearbete 100

Elevintervju med Beda Svensson


Inriktning: Bageri och konditori
Examen: 2019
Hemort: Östersund

Beda valde Restaurang- och livsmedelsprogrammet för att hon ville göra någonting praktiskt dessutom tyckte hon att matlagning och bakning verkade kul.

– Det bästa med utbildningen är att man utvecklas så mycket, inte bara som bagare eller kock, utan även som person då man lär sig att samarbeta, säger Beda.

Beda är just nu ute på praktik som lärling vilket hon tycker är fantastiskt kul och hon trivs jättebra. Hon tycker att det är skönt att lämna skolan och komma ut och jobba praktiskt.