Studietiden blir lite godare

Restaurang- & livsmedelsprogrammet (RL)

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att göra livet godare, oavsett om det handlar om det varma köket, bageri eller konditori.

”Du lär dig att samarbeta med andra”

Restaurang- och livsmedelsprogrammet riktar sig till dig som tycker om att baka och laga mat. Du får lära dig hela tillverkningen från råvaror till färdig mat och bakverk. Du lär dig också försäljning, hygien, näringslära, specialkoster samt ge råd om mat och dryck. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.

Det finns också möjlighet att söka programmet som lärlingsutbildning. Läs mer på www.jgy.se/larling.

Till årskurs 2 får du välja mellan två inriktningar:

Bageri och konditori

Här får du lära dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Det ingår att kunna följa recept samt att välja och hantera råvaror. Dina bakverk kommer att säljas i vår butik.
Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Läs mer om Bageri Crantzen här.

Läses vid: Wargentin

Kök och servering

Här lär du dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck.
Exempel på yrken: Servitör/servi­tris och kock.

Läses vid: Wargentin eller Åre

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Komplettera för högskolebehörighet

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Två av dem erbjuds som individuellt val eller programfördjupning. Den tredje kan behöva läsas som individuellt val – utökad kurs.

Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du vill uppnå behörighet för högskolestudier.

2 MBRestaurang- och livsmedelsprogrammet – Programblad

Studieplan

Gymnasiegemensamma ämnen 600

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100

Programgemensamma karaktärsämnen 400

Hygien 100
Livsmedels- och näringskunskap 1 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
Service och bemötande 1 100

Inr. Bageri och konditori, RLBAG 1200

Bageri 1 100
Choklad och konfektyr 100
Konditori 1 100
Bageri 2* 200
Bageri 3* 100
Bageri 4* 100
Konditori 2* 200
Konditori 3 100
Konditori 4* 100
Valbara programfördjupningskurser: 100
– Svenska 2 100
– Svenska 3 100
– Entreprenörskap 100
– Engelska 6 100
Läses vid Wargentin
* Obligatoriska programfördjupningskurser

Inr. Kök och servering, RLKOK 1200

Matlagning 1 100
Mat och dryck i kombination 100
Servering 1 100
Obligatoriska programfördjupningskurser mot Matlagningskunskap: 800
– Entreprenörskap 100
– Matlagning 2 200
– Matlagning 3 200
– Matlagning 4 200
– Matlagning – specialisering 100
Obligatoriska programfördjupningskurser mot Serveringskunskap: 800
– Arrangemang 100
– Barteknik 100
– Drycker 100
– Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100
– Frukost och bufféservering 100
– Matsalshantverk 100
– Servering 2 100
– Service och bemötande 2 100
Valbara programfördjupningskurser: 100
– Svenska 2 100
– Svenska 3 100
– Entreprenörskap 100
– Engelska 6 100
Läses vid: Wargentin och Åre
* Obligatoriska programfördjupningskurser

Övrigt

Individuellt val 200
Gymnasiearbete 100

 

Elevintervju med Beda Svensson


Inriktning: Bageri och konditori
Examen: 2019
Hemort: Östersund

Beda valde Restaurang- och livsmedelsprogrammet för att hon ville göra någonting praktiskt dessutom tyckte hon att matlagning och bakning verkade kul.

– Det bästa med utbildningen är att man utvecklas så mycket, inte bara som bagare eller kock, utan även som person då man lär sig att samarbeta, säger Beda.

Beda är just nu ute på praktik som lärling vilket hon tycker är fantastiskt kul och hon trivs jättebra. Hon tycker att det är skönt att lämna skolan och komma ut och jobba praktiskt.

NamnBefattningTelefonArbetsplats
Ahlberg, Pia (APi)LärareÅre
Aspholm, Ann-Charlotte (ALo)Lärare072-533 13 09Åre
Axelsson, Leif (ALf)Lärare010-490 25 91,
073-042 51 75
Östersund (A311 Wargentin)
Carlsson, Helen (CHe)Studie-Och Yrkesvägl010-490 25 05Östersund (C209 Wargentin)
Drevenstam Lindh, Ylva (DYl)Lärare070-601 27 29Åre
Finné, Kristina (FKi)Lärare010-4902928,
070-546 37 53
Åre
Gardmo, Inger (GIn)Rektor010-490 24 18Östersund (A210 Wargentin)
Jonsson, Marika (JMa)Skolsköterska070-185 76 82Östersund (G332)
Lindman, Åsa (LÅs)Lärare070-753 37 72Östersund (A310 Wargentin)
Lindroth, Elisabet (LEl)Lärare010-490 25 66Östersund (A310 Wargentin)
Lundqvist, Eva (LEa)Lärare010-490 25 45Östersund (A311 Wargentin)
Nygaard, Sofie (NSo)Lärare010-490 25 91Östersund (A311 Wargentin)
Sjölander, Kenneth (SKn)Lärare010-490 25 85Östersund (A311 Wargentin)
Svensson, Lena (SLn)Kurator010-490 24 80Östersund (M417)
Vestlin, Anita (VAn)Specialpedagog010-490 25 11Östersund (B266 Wargentin)
Wedfelt, Camilla (WCm)Specialpedagog010-490 25 08,
070-190 73 20
Östersund (C210 Wargentin)
Åkerblom, Johan (ÅJo)Lärare010-490 25 85Östersund (A311 Wargentin)
Östlund, Benny (ÖBe)Lärare063-15 01 03Östersund (A311 Wargentin)