”I did not clip her wings, and that’s all.”

Avslutningen på Ziauddin Yousafzais tal på TED konferensen i Vancouver används i titeln på detta inlägg. Ett medvetet val som vi återkommer till. Stjärnan i inlägget är egentligen inte Ziauddin Yousafzai, utan hans dotter. Malala Yousafzai.

hämta

 

Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna.

Malala växer upp i Swatdalen i de norra delarna av Pakistan, inte långt från gränsen till Afghanistan. Familjen bestående av en traditionell mor, en far som jobbar aktivt för allas rätt till utbildning, två bröder och Malala. Under 2007 i efterdyningarna av USA:s intåg i Afghanistan kommer talibanerna till Swatdalen och börjar att begränsa invånarnas frihet. De spränger mer än 100 skolor och förbjuder flickors skolgång. Unga pojkar lärs upp till självmordsbombare och de som motsätter sig talibanerna hittas döda på torget nästa dag. Varken Malala eller hennes pappa tystnar och det leder så småningom till att den 15-åriga Malala skjuts i huvudet av talibanerna.

Hon överlevde mirakulöst och togs till Birmingham där boken sedermera avslutas. Malala har prisats av EU, Amnesty och hon har givit ett väldigt vackert tal inför FN, blott 16 år gammal. I boken så får vi också ta del av vad som står i koranen, Pakistans historia och exempelvis att Allah uppmuntrar till utbildning. En väldigt känsloladdad och givande bok där vi får följa livet i Pakistan innan talibanernas intåg, hur livet förändrades under 2007 och Malalas väg tillbaka till talarstolen.

Anledningen till att Ziauddin Yousafzais avslutande ord vi TED konferensen används i rubriksättningen är just för att det var detta tal som fick mig att 23.50 en måndagskväll att öppna boken ”Jag är Malala”, kalla det mersmak. Ett beslut som kändes.. det kändes inte onödigt. Men inte speciellt strategiskt att öppna boken vid 23.50. Oavsett så är jag glad att jag ignorerade mitt annars så vanliga uppskjutarbeteende för en kväll/natt.

Jag har sett otroligt många klipp från TED och aldrig har jag fastnat så otroligt framför datorn efter Ziauddins inledande ord:

Fathers are usually known by their sons. But I’m one of the few fathers who is known by his daughter and i’m proud of it.

Ziauddin var lärare i Pakistan och kämpar för allas rätt till utbildning. Det var också samma man som trots talibanernas förtryck kämpade för att ha kvar sin dotter i skolan och inspirera henne för att stå upp för sina och andra kvinnors rättigheter.

Klippet och boken handlar inte bara om en otroligt modig dotter utan också om en otroligt modig fader.

Don’t ask me what I did. Ask me what I did not do. I did not clip her wings, and that’s all.

En bok kan inte förändra världen om ingen läser den – utbildning är ett måste. Läs Jag är Malala.

Ziauddin Yousafzais tal via Youtube eller direkt via TED: