Konflikter

20140427ase3991
              Foto av: Steve Evans  ”Ukraine Conflict” CC-licens Flickr

 

Ni elever jobbar ofta med olika konfliktområden. Vi har därför sammanställt några länkar till bra informationskanaler som ni kan använda er av vid arbete med dessa uppgifter.

Globalis tillhandahålls av FN och direkt på startsidan så finns det en stor knapp där det står konflikter. På denna sida beskriver man de största pågående konflikterna och konflikter där FN har fredsstyrkor.

Globalportalen är en sökmotor för nyheter inom temat krig och fred. Här söker du nyheter från olika organisationer exempelvis Läkare utan gränser, Rädda barnen och UNICEF.

IRIN är en fristående, ideell organisation/nyhetsrapportör men med starka band till FN. Välj ditt land högst upp till höger och ta del av de senaste nyheterna från det land du arbetar med.

Från Uppsala universitet kommer UCDP som är en databas över konflikter från 1975-pågående. Klicka dig fram till ditt land så kan du läsa mer.

Som komplement kan CIA World Fact Book användas. Här presenteras data om olika länder såsom befolkningsmängd, militärstyrka, hur stor det av befolkningen som hör till en speciell religion m.m.

SO-rummet – man kan säga att detta är ett Google för skolan. Sök efter det land där konflikten utspelar sig. Du får en träfflista till flera olika indexerade sajter som tillhandahåller material kring det land och (och med stor sannolikhet) den konflikt du arbetar med.

Säkerhetpolitik.se visar konflikter som pågår i världen. Vad som är unikt för denna sajten är att den också beskriver Sveriges relationer med det aktuella landet.

Landguiden har listat ett 20-tal konflikter. Mycket information kan också utvinnas kring världens länder.