Riksdagsvalet 2014

Det finns en anledning till att det spelas musik och står en massa stugor på Stortorget i Östersund. På söndag den 14/9 är det dags för riksdagsvalet vilket märks både i skolan och på stan. I måndags gästades Wargentin av Mikael Damberg från Socialdemokraterna, den 9/9 är det valdebatt i aulan på Wargentin och i fredags kunde man se Miljöpartiet och Moderaterna dansa tillsammns i en cirkel på Stortorget, precis som på ett mellanstadiedisco under det glada 90-talet. Det är valtider!

Är du osäker på vilket parti som ska få din röst i riksdagsvalet eller JGY:s skolval? Biblioteket har sammanställt några sökvägar för att få mer information om riksdagsvalet 2014.

Om du har lässvårigheter så har Centrum för Lättläst skapat en webbsida med information om partierna, hur man röstar, valets viktigaste frågor etc. Centrum för Lättläst har också sammanställt ett PDF-dokument specifikt om partierna och deras viktigaste frågor.

Vad gör 349 finklädda kvinnor och män i riksdagen egentligen? Läs mer på riksdagens hemsida. 

Valmyndigheten har information om det svenska valsystemet och hur man går tillväga för att rösta.  Har du svårt att förstå alla valtermer och fina ord som uttalas i samband med valet? Kolla in Valmyndighetens ordlista.

Genom medierna kan du få mycket information om valets stora frågor, SVT har under några veckor sänt partiledardebatter på bästa sändningstid, dessa finns på SVTPlay. I Sveriges Radio sänder man dagligen inför valet i flera olika program.

I lokaltidningarna ÖP och LT kan vi få information om vad våra lokala politiker vill göra i vår närhet. Besök också valstugorna på torget!

På biblioteken skyltar vi nu med böcker om valet, kom in och låna!

Läs mer på partiernas egna webbsidor och stay källkritisk.

För lärare:
Kolla in NE:s temapaket om valet.