Tillbaka från praktik i England

För snart två veckor sedan kom Saga Sundberg, Malin Henriksson, Linnea Sävelind (HT12) och Mari-Louise Sefaniasson (RL11) hem från deras fem veckor långa arbetsplatsförlagda lärande (APL) i Plymouth, England. Eleverna går Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet där deras utlandspraktik var en del av utbildningen.

Saga och Malin praktiserade på National Marine Aquarium, som är Englands största akvarium, där de fick arbeta i shopen. Linnea arbetade op ett café och Mari-Louise på ett bageri. Alla fyra instämmer i att utomlandspraktiken har gett dom en större förståelse för deras studier och det kommande arbetslivet.

– Jag har lärt mig hur en caféverksamhet fungerar, säger Linnea.

– Min känsla för service har utvecklats, berättar Saga.

Eleverna bodde två och två i värdfamiljer och berättar hur det i början kändes osäkert att använda engelska men att både miljön och språket blev mer och mer naturligt med tiden. Under vistelsen besökte de även London, nationalparken Dartmoor, körde gokart och shoppade.

– Det var verkligen jättekul, jag har lärt mig jättemycket, säger Mari-Louise.

Eleverna har även APL hemma i Sverige under sin utbildning, men tror att det här inslaget kan göra att de lättare får jobb efter studenten.

– Jag skulle vilja jobba utomlands senare och gärna med människor. Det här har varit en bra erfarenhet som har hjälp mig att utvecklas, säger Malin.

Utlandspraktiken i England är ett pågående internationellt projekt på Jämtlands Gymnasium. Handels- och administrationsprogrammet har även dom fyra elever som snart är tillbaka från APL i Plymouth.

Läs mer om våra internationella projekt här.