16 Rader – Petter Askergren

Det är mycket Petter nu vilket kanske inte är så konstigt heller. Föreläsningen för projektet fungerade som en kick-off, och dessutom har karln nyligen släppt en bok som många elever valt att läsa under projektet. Då är det inte heller speciellt konstigt att ett inlägg om boken 16 rader av Petter Askergren var att vänta. Håll hårt i halmhatten, här kommer inlägget.

16 rader

Petter berättade vid sitt besök att han vid mottagandet av sin första grammis  fick en kommentar som gick till angrepp mot hans musik (inte att glömma, svensk hiphop var ganska nytt på den stora scenen vid denna tidpunkt). Han upplevde att han ville berätta om sin musik, berätta om hur låtarna kom till och hur mycket arbete det faktiskt ligger bakom musiken. De historierna får vi ta del av i 16 rader.

Boken är uppbyggd efter Petters olika plattor. Låttexterna presenteras, till dessa lämnas hänvisningar till minnen, litteratur eller annat som Petter inspirerats av när han skrev sina låtar. Petters texter ökar i värde när man läser dem utan den annars obligatoriska musiken, det blir njutbar läsning.

IMG_5897
schhh…Vi läser

Jag har uppmärksammat på Twitter att flera skolor köper in 16 rader i klassuppsättning, låter som ett genialt drag. Låt oss då slå ett slag för Blombergs lärarhandledning som finns att ladda ner Här.

I skrivande stund så är det strålande sol, riktigt gulligull väder men med en liten touch av arktiska vindar. När denna väderlek råder så lyssnar jag på punk. Petters spellista från 16 rader brukar höras på onsdagar och denna spellista finner ni nedan.