BLOGG: Let us become Europeans – ett Erasmus projekt

Delaktighet i Europas framtid är viktig för både elever och lärare. Jämtlands geografiska läge, långt från den europeiska kontinenten, riskerar att ge en känsla av att inte vara en del av den. För att öka elevernas möjligheter till en närmare kontakt med Europa har samhällsprogrammets lärare fått ett EU-projekt som ska befrämja kontakter mellan lärare från olika länder och ge en djupare förståelse för det mångfacetterade europeiska arvet.

erasmus

Portugal, landet som tog Europa till världen och världen till Europa myllrar av entreprenörer från alla kontinenter. Företagsamma människor som drar nytta av den starkt ökande turistströmmen som det här landet har sett de senaste åren. Lissabon med omnejd erbjuder en djupare förståelse för vilka umbäranden människor har tvingats genomleva i historien, jordbävningar och erövringar, missväxt och sjukdomar. Platsen är viktig för att förstå historiens gång från fenicier, romare, morer och portugisisk guldålder till dagens Europa. Deltagarna i kursen är lärare från olika europeiska länder med olika demokratiska bakgrunder. Alla bidrar med olika perspektiv på vad som är viktigt att sprida till ungdomar i Europa. Det blir också diskussioner om olika sätt att göra det på. Att befinna sig i ett land som varit en diktatur så sent som 1974 ger en extra dimension till vad som är viktigt för vår gemensamma framtiden.

 

Onsdag 15 februari

Vi har bytt vinterstaden mot vårvärme på Sicilien. Palermo är en stad där olika tider och kulturer möts i arkitektur och historia. Mosaikklädda kyrkor, urgamla marknader och antika civilisationer blandas med vardagsliv och tvättlinor.

Karin Wahlstedt-Green

 

Söndag 20 februari

Efter en vårvecka i Palermo sitter vi nu på Arlanda och försöker smälta alla de intryck vi fått från den kedja av civilisationer som skapat Sicilien. Våra sista bilder visar grekiska tempel och en amfiteater som fortsätter tala till oss ända in i framtiden.
/Karin Wahlstedt-Green, Kristin Rudin och Anita Jacobsson