Elevredaktionens reportage från invigningen

Ni har väl inte missat att vi hade en redaktion som arbetade med reportage kring invigningen av Gymnasiebyn, både före och under dagen. Redaktionen bestod av elever från det Estetiska programmets inriktning Estetik och media samt Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Medier, information och kommunikation.

Här är reportagen som ni också kan läsa på http://mittgymnasium.jgy.se/blog/

 

emma_loof

På programmet – Emma Lööf

Emma Lööf är en före detta elev på media och handel gymnasiesärskolan på Palmcrantz. Hon har levt med ett funktionshinder hela sitt liv. Detta berättade hon om i sin förläsning nu i samband med invigningen. När hon inte föreläser om sitt liv och vad det har att bjuda på, arbetar hon på en förskola och ägnar sig åt sina stora intressen hästar och dansen.

Hon förklarar sig som en person som oftast är glad och uppåt men när hon väl är arg, då är hon arg på riktigt.

Under föreläsningen berättar Emma om ett TV program, Emma hjärtar Olle, som hon och hennes man gjorde tillsammans med SVT1. Programmet förändrade mycket i Emmas liv under den tiden.

– Jag gick från att vara normala Emma till tjejen på TV som folk känner igen. Först tyckte jag att det var konstigt att hela tiden vara följd utav kameror men efter ett tag kunde jag tänka bort dom. Helt plötsligt kände människor igen mig på stan och kom fram och hälsade, säger Emma under sin föreläsning.

Under föreläsningen ville hon också vill tydligöra att alla är lika och ska få samma möjligheter, få vara med i den stora gruppen. Hon berättade om när hennes man Olle hemskt gärna ville ta körkort men hans läkare sa att det aldrig skulle vara möjligt. Nu har han haft körkort i över 11 år och bevisat läkaren fel. Emma vill också ha möjligheten till att ta körkort men kan inte eftersom hon har epilepsi och kan inte på grund av ljuset. Men viljestark som hon är kämpar hon vidare i vardagen.

Text: Mikaela Nyberg
Bild: Emma Nesterud

 

 

rl_1

Muurikkorna på innergården – invigningens folkmagnet

Efter en veckas förberedelser är det äntligen dags. Ett samarbete mellan elever och lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har resulterat i en stor matförsäljning på Wargentins innergård.

– Det är svårt att beräkna hur många besökare vi kommer få. Men vi satsar stort och förbereder mat till ungefär 800 personer, säger Örjan Benjaminsson, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Tanken är att servera snabbmat på norrländskt vis, i form av wrapar i olika smaker. Det finns viltskavswrapar, laxwrapar och vegetariska oompfwrapar. Alla dessa serveras med blåbärsyoghurt, i brytbröd som bagerieleverna gjort. Av hygieniska- och tidssparande skäl är all mat redan förproducerad, men den värms upp på Muurikka direkt på innergården.

 

rl_2

rl_3

Text & foto: Alma Burman

 

 

elin_olofsson

”Jag var en liten plugghäst”

Elin Olofssons berättar genom sina böcker om den jämtländska landsbygden. De är fyllda med hemligheter, svek, kärlek och sorg. Hon har redan kommit ut med två böcker: Då jag tänker på Sigrid och Till flickorna i sjön och är nu inne på sitt tredje bok.


Under lördagen ska Elin föreläsa om om hur man kan använda sin osäkerhet och grubberi till när man skriver böcker. Att man kan faktisk omvandla sitt tvivel och dåliga självförtroende till något som berör andra människor.

– Eftersom jag själv genom åren har kommit på hur man kan använda sina mörka stunder till någonting. Och inse att de mörka stunderna, grubberiet, vad man ska bli och man ska ta vägen är en del av livet. Även att det är en kraft i sig att få något från det.

Elin har alltid skrivit och läst mycket i sitt liv.
– När jag var liten gjorde jag egna böcker med teckningar och lite meningar och så.

Författarkänslan har alltid varit där men det var inte förrän många senare hon upptäckte det. Däremot såg hon det inte som ett yrke eftersom hon inte kände någon inom kulturarbete och hade aldrig träffa en författare. Första författaren hon träffade i verkligheten var Peter Kihlgård när han var på Wargentinskolan och föreläste där. Hon har även en formell högskoleutbildning inom journalistik och jobbade som reporter i 10 år.

– Jag har alltid haft skrivande inom sig. Det som förändrades genom åren var formen, från nyhetsartiklar till fiktiva berättelse.

Redan nu är hon på sin tredje roman och kommer ut i januari. Elin och hennes redaktör håller på att redigera, fixa omslag och finputsa det sista. Parallellt med det har hon börjat med den fjärde boken.

Hennes inspiration till sina berättelser kan komma från vart som helst. Från en man på bensinmacken som hon åker förbi till det hon råka höra folk prata om på ett café. På det sättet får de här människorna en berättelse som blir nedskriven.

Idag är det första gången på länge hon varit på Wargentinskolan. Elin har varit inne på skolan kanske någon enstaka gång innan lördagen. Redan då insåg hon hur mycket som hade förändrats. Hon får känslan att det var som tusen år sedan hon var Wargentinsskolan men samtidigt ibland kan det kännas som alldeles nyss.

Elin minns sin tid på skolan mycket väl och erkänner att hon var en liten plugghäst och hennes tips till årets studenter är:

– Få inte panik, för det finns det ingen anledning till. Det är fel att man måste ha allting utlistat, vad man vill, vad man ska göra, vilket karriärrsval, ha bästa betygen osv. Oavsett om man vet eller inte kommer livet att ställa till det, det gör det för alla oss, säger Elin Olofsson.

Text & foto: Bäm Stugendal

 

 

redaktionenJGY dokumenterar

Under den omtalade invigningen jobbar elever från hela Jämtlands Gymnasium med att visa upp och guida besökarna genom de olika gymnasieprogrammen. Du kan provsmaka mat, gå på konsert, besöka utställningar, gå på rundvandringar, handla på loppis, rida på ponnyer, ta en drop in-tid inom hårstyling, makeup, manikyr och massage. Eller varför inte ta en titt i vår alldeles egna tv-studio? 

Samhällsvetenskapsprogrammet och estetik-media programmet jobbar inom sociala medier, tv och som redaktion på invigningsdagen. Därför har just du chans att ta del av allt som händer innan det har hänt!

Medieelever från skolan kommer under hela invigningen att livesända från café Lyan. Du har under dagen möjlighet att lyssna på direktsända intervjuer med föreläsare, se reklamfilmer, prata med eleverna och följa med bakom kulisserna för att se hur det går till under riktig en tv-sändning.

I redaktionsgruppen arbetas det med en vägg- samt webbtidning. Förhandsproducerade inlägg ligger uppe på webben. Där kan du läsa om vad de blivande studenterna anser om den nya byggnationen och du kan även läsa intervjuer med dagens föreläsare. Det finns också en intervju med Ison från duon Ison&Fille, som spelar på innergården klockan 15:00.

image1 (1)En väggtidning kommer att finnas tillgänglig utanför café Lyan. Där kommer dagens alla inlägg att sättas upp. Om du inte vill sitta med telefonen eller datorn i högsta hugg, är du varmt välkommen dit! Redaktionen håller till i klassrummen A-207 och A-209, direkt till vänster när du går in genom stora ingången.

Några elever från både samhälls- och estetprogrammet har under de senaste veckorna förhandsproducerat inlägg på olika sociala medier. Förutom inlägg på JGY.se hittar ni information och annat smarrigt på vår facebooksida och instagram där vi heter jamtlandsgymnasium. Vi har även en snapchat där vi heter jgy.se! Här finner ni senaste nytt om invigningen.

Text: Emelie Mårtensson, Ida Gissler & Emma Nesterud
Foto: Sofie Ahlskog

 

 

Vad tycker de blivande studenterna?

Ombyggnationen av gymnasiebyn har pågått under fem år. Det innebär att skolans treor har tvingats utstå ljudbuller, avstängning av husdelar och renoveringsmaskiner under alla sina år på JGY Wargentin. Men nu är det äntligen klart och vi vill såklart höra vilka åsikter de blivande studenterna har om den nya gymnasiebyn.  

Hur känns det nu när ombyggnationen är klar och Palmcrantz har flyttat hit?

 

sara_tyneliusSara Tynelius
TEKNIKPROGRAMMET
– Det är väldigt mycket folk och extremt trångt, speciellt i matsalen och i fiket. Det är även så mycket ljud och buller. Men det är ju så fräscht här så det är bra ändå och vi på ”Teknik” störs inte så mycket av ljudet under våra lektioner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam_AdhamiSam Adhami
NATURVETENSKAPSPROGRAMMET
– Det känns skönt att i stort sett allt är klart, men det är väldigt mycket folk. Det är många nya ansikten och det blir trångt i korridorer och liknande, men det är ändå kul eftersom att vi är den första generationen som får uppleva den nya skolan och gymnasiebyn.

 

 

 

 

 

 

 

carolin_magnussonCarolin Magnusson
EKONOMIPROGRAMMET
– Att det är så mycket människor känns lite konstigt. Vi som går ”Ekonomi” går ju uppe på Campus och där är det inte lika mycket folk, och där har man inte renoverat någonting. Man får lite av en chock varje gång man kommer ner till skolan. Men det är jättefint och man blir glad när man kommer hit.

Text & foto: Emma Nesterud & Emelie Mårtensson

 

 

 

 

 

 

 

Beatrice Janzon. Sveriges Radios korrespondent Sydeuropa. Sveriges Radio Ekot. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Beatrice Janzon. Sveriges Radios korrespondent Sydeuropa. Sveriges Radio Ekot. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hon rapporterar världsnyheter varje dag

– Det är världsnyheter här varje dag, säger Beatrice Janzon som arbetar i Sydeuropa som utrikeskorrespondent. Få en inblick i hennes vardag och vad hennes stor jobb innebär.

Vad ska du föreläsa om på invigningsdagen? Vilka förväntningar har du?
– Om hur det är att arbeta som utrikeskorrespondent, om att ha en radiostudio hemma och intervjua allt från båtflyktingar till tunisiska företagare och Zlatan. Jag kommer att berätta hur allt började.

Du gick ju på Wargentin förut, hur känns det att få komma tillbaka som föreläsare?
– Väldigt spännande! Jag ser fram emot det!

Har du något speciellt minne, eller en speciell stund som du kommer ihåg från din skoltid?
– Jag tyckte mycket om lektionerna i spanska och franska. Suckarnas gång minns jag också att vi höll till i mycket.

Hur är det att arbeta som utrikeskorrespondent? Vad är det bästa, vad är det sämsta?
– Variationen, resandet och alla spännande möten är det bästa samt att få ställa nyfikna frågor hela tiden. Det sämsta är att det kan vara tungt att kånka på utrustning som satellitsändare, men det blir faktiskt bättre med den tekniska utvecklingen. I perioder är det också mycket sent nattarbete.

Vilka likheter och skillnader finns det om du jämför din nuvarande placering med din tid i Norge?
– Det är världsnyheter här varje dag. Jag har sju länder istället för ett land och reser mer. Tekniken har utvecklats mycket sen dess. Det är mer fokus på EU-frågor här eftersom Frankrike och de andra europeiska länderna jag bevakar är med i EU och Norge är utanför. I Norge satt jag i på NRK, hos radio- och tv-journalisterna där. Här i Paris har jag en studio hemma. I Norge hade jag svårt att hitta lunchställen eftersom man äter smörgåsar till lunch, här i Paris äter man ordentliga luncher med flera rätter.

Har du några tips till någon som vill arbeta som utrikeskorrespondent?
– Studera språk och journalistik. Träna på att skriva. Det är bra att hitta ett språk som inte så många kan i Sverige. Att bo i ett annat land och kanske testa att frilansa kan vara en start. Följ nyheter och välj gärna också en eller flera internationella nyhetskällor,  tex BBC, New  York Times, Huffington Post, Le Parisien, El Pais, Al Jazeera News  för att nämna några. Flera internationella medier översätter artiklar till engelska.  Bra också att läsa Utrikespolitiska Institutets sammanfattningar, små häften, med internationella frågor.

Text: Emma Arltoft & Emelie Mårtensson
Foto: Mattias Ahlm, Sveriges radio

 

 

agneta_enzellAgneta Enzell – inredningskoordinatorn bakom skolan

Jämtlands Gymnasium Wargentin är nu äntligen färdig. Efter 6 års arbete har elevena från Palmcrantz flyttat ned till Wargentin och blivit enad i det vi nu kallar för gymnasiebyn. Det har varit en lång resa och vi har ställt några frågor till inredningskoordinatorn Agneta Enzell som står bakom den nya inredningen här på skolan.

Agneta Enzell har på uppdrag av gymnasieförbundet samarbetat med skolan i ungefär 3 år nu och nu är allt sammanställt och invigningen är äntligen här. Det har varit mycket förberedelser inför och resultatet ser du just nu omkring dig.

Det är mycket som man inte tänker på när man ser inredningen här på skolan. Många delar ska tas hänsyn till och passa ihop. Samtidigt som det ska vara hållbart, tidlöst och flexibelt. Minsta detalj är uttänkt till sin yttersta spets.

Det som var allra roligast enligt Agneta var ett samarbete med eleverna på estet media. De fick fota makalösa bilder som hängdes upp som tavlor i olika samlingsrum och runt omkring på skolan. Det är väldigt roligt att inkludera eleverna eftersom att alla får känna att man är en del av någonting stort.

En skola är en mycket viktigt miljö och jag tror att man blir mer inspirerad till att arbeta om det och fint och fräscht runt omkring sig. Och därför är det extra viktigt att vara snäll mot möblerna och respektera dom precis som med möblerna man har hemma, säger Agneta.

Vi frågade Agneta om det var något extra de tänkte på när de valde möbler. Inredningen måste tåla mycket slitage i skolmiljön så vi frågade om det kunde gå ihop med ett miljövänligt alternativ.

Vi kollade på nedbrytbara möbler och andra miljövänliga material men i längden var det viktigast att det var slitstarkt och hållbart i längden, säger Agneta. Det skulle vara svårt att hitta någonting miljövänligt som också är så pass hållbart att man inte behöver byta ut möblerna efter en kort tid och då håller det inte i längden, menar Enzell.

Text: Mikaela Nyberg
Foto: Lisa Wiik

 

 

filip_brovinger

Filip Brovinger ser fram emot invigningen av den nya Gymnasiebyn

Invigningen av den nya gymnasiebyn närmar sig. Den dagen kommer vi få en massa underhållning och aktiviteter. En av de som ska underhålla är Filip Brovinger.

Ålder: 17 år
Linje: Hotell, Restaurang och Bageri
Bor: Östersund och Ope
Intressen: Spela musik, tjej tokig, laga mat
Familj: Mamma, Pappa, storasystrarna Hanna och Emilia

Vad har du tänkt göra på invigningen?
– Jag ska sjunga, spela gitarr och ukulele. Jag ska vara konferencier också.

Hur har du förberett dig?
– Tränat och övat med Camilla och Nils. Jag har övat hemma och på skolan.

Ser du fram emot dagen?
– Det ska bli mycket roligt

Hur länge har du hållit på med musik?
– När jag var 10 år började jag spela gitarr och sjunga. Min första dröm var att bli artist.

Hur känns det inför framträdandet?
– Det blir roligt och spännande.

Är du van att stå på scen?
– Ja, det här bli sjätte gången.

Uppträder du ensam eller med flera?
– Nils i musik estet åk 3 och Camilla Göransson.

Vill du något med musiken i framtiden?
– Min dröm är att bli artist.

Foto: Mikaela Nyberg
Text: Lisa Wiik

 

 

christina mattssonIntervju med Christina Mattsson

– Även om jag inte alltid gillade att sitta still och bli undervisad, så var tiden på skolan en bra och lustfylld tid utan några särskilda bekymmer. Säger Christina Mattsson, en utav föreläsarna som kommer nu på lördag.

– Jag ska prata om mitt yrkesliv, som varit ganska omväxlande, men som ändå har en gemensam nämnare i min bakgrund som folklorist

Vad skulle du säga var höjdpunkten i din karriär?

– Svaret beror nog på vem som frågar, men höjdpunkten har nog varit att jag haft förmånen att kunna tacka nej till uppdrag som jag inte tyckt varit roliga. En del tycker nog att det är väldigt märkvärdigt att jag varit högsta chef för Nordiska museet, men det var roligare, men också oerhört mycket svårare, att vara chef på Sveriges radio

I framtiden har Christina planerat en rad styrelseuppdrag men framförallt har hon nu börjat skriva en annan bok.

– En riktig rövarhistoria om en smyckestöld på Nationalmuseum. jag själv var inblandad eftersom jag var programledare i det TV-program som visade smycket utan att vi visste att det var stulet och hade tillhört den världsberömda sångerskan Christina Nilsson.

Sist men inte minst ger Christina Mattsson ett råd till osäkra studenter:

– Även om man är osäker på vad man vill ägna sitt yrkesliv åt, så har man alltid nytta av kunskap. Fortsätt därför att studera, läs ämnen som verkar roliga och intressanta. Sedan kommer yrkeskarriären som ett brev på posten.

Missa inte föreläsningen som kommer ske kl 12.30 i G422.

Text: Olivia Cati Starck
Bild: Karolina Kristensen, Nordiska museet

 

 

 

PC till Wargen

Palmcrantz till Wargentin

Den 23 oktober 2013 började bygget av hus X som nu, hösten 2015 står färdigt nedanför sporthallen. Tanken var att byggnaden skulle ge plats åt elever från estetiska programmet – musik samt media, och gymnasiesärskolan. I och med att byggnaden nu finns får både eleverna från Jämtlands Gymnasium Palmcrantz och Wargentin plats på samma skola. Processen att lägga ner Palmcrantz har gjorts succesivt och redan 2014 flyttades några program ner till Wargentin. Vård och omsorg var ett av dessa program. Den här hösten har resterande program flyttat ner, förutom bygg som flyttades till Jämtlands Gymnasium Fyrvalla.

Jag har träffat Theres Arvidsson och Alva Stråle, som är nerflyttade elever från Palmcrantz. Båda tycker det är skönt att gå i nyrenoverade lokaler som dessutom ligger närmre centrum. Det underlättar att ta sig till och från skolan. De ser fram emot sista året på Wargentin.

– Det är så himla kul med nya musiklokaler, det är en stor skillnad från förut! Säger Alva som går tredje året på musik.

– Det känns bra att vara tillbaka, det är stort och fräscht! Säger Theres som började sin gymnasietid nere på Wargentin, men har gått på Palmcrantz från och med hösten 2014.

Text och foto: Emma Eriksson

 

 

Invigning Konstutställning 1 Invigninsdag Konstutställning 2

Konstutställning

Jag har pratat med Milou Dimår som är en av eleverna på Estetiska programmet bild på Wargentin. Uppgiften var att måla en tavla med temat natur. Idén fick hon av några snäckor som hennes mamma hade kommit hem med från dominikanska republiken. Tavlan är lite speciell och oförutsägbar eftersom man kanske inte ser att det är en snäcka vid första anblicken utan tror att det är kvinnans kön. Bilden får en dubbelmening när man sen ser att det är en snäcka istället. Tekniken hon har använt sig av är till mestadels akryl eftersom det var mest effektivt och torkar snabbt. Hon ville få fram stora och inte så mjuka och jämna drag, lite mer textur i huden. Stora penseldrag och strunta i detaljer. Hon har också använt sig av en trasa vilket var en lite annorlunda och kul idé. Utställningen kommer att kunna ses under invigningsdagen på B400.

Text och foto: Josefin Fursäter