”FN:s generalförsamling mycket positiv till ökade insatser för klimatet”

jgy_fn_rollspel

”Johan Rockström från Stockholm Resilience Center” (Julia Andersson NAI13)

I tisdags hade genomförde NAI15 och SAI15 på Jämtlands Gymnasium Wargentin ett FN-rollspel. Rollspelet genomfördes på engelska då det var ett samarbete mellan de internationella profilerna på Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Vi hade elever från SAI14 som presidium och tre experter som öppningstalar från NAI13.

Eleverna har skrivit resolutioner och representerar 14 stater.

Vi rapporterar:

FN:s generalförsamling mycket positiv till ökade insatser för klimatet

USA kommer att leda en internationell forskningsallians för smartare energilösningar, men Ryssland, Kina och Saudi Arabien nekas hjälp ifrån omvärlden trots vissa ambitioner att arbeta för en bättre miljö.

Peru, Norge och Nederländerna är bland de mest tongivande länderna i att hålla klimatavtalet ifrån Paris levande, medan den ”sjunkande” önationen Tuvalu, med delegater iklädda simfötter och snorklar, lovas ekonomiska bidrag och hjälp ifrån världssamfundet.

Detta var några av de beslut som togs under generalförsamlingens sammankomst på Wargentin under tisdagen (UN Role Play 5 april med NAI15 och SAI15).

En fråga som dyker upp är huruvida en gymnasieskola som Wargentin klarar av att hålla ett sådant här stort internationellt arrangemang.

– Jo, absolut, svarar en av mötesarrangörerna som vill vara anonym. Säkerhetspådraget har varit rigoröst, men talare (från NAI13) och sekretariatet (SAI14) har skött allting perfekt!

Reportrar på plats: Erik Edervall och Anita Ristamäki. Fotograf: Anna Janson

DSC01637

Russia

jgy_fnrollspel

Saudi Arabia

DSC01770

Tuvalu