För bästa service och bemötande av människor

Försäljnings- & serviceprogrammet (FS)

Det här är programmet för dig som vill arbeta med handel i olika former eller kanske starta eget företag, att arbeta med människor och se till att allt bakom kulisserna fungerar. Service och bemötande av människor i olika situationer är viktiga kunskaper du får med dig.

”Att vara framåt och känna av kundens behov är viktiga egenskaper”

Försäljnings- och serviceprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av handel, kommunikation, ekonomi och företagande. Hos oss får du lära dig kundservice, försäljning, marknadsföring, kommunikation, bokföring, affärsutveckling, inköp, hållbar utveckling, varuflöden och logistik. Du läser entreprenörskap och lär dig driva projekt. Då många kurser på programmet har inslag av ekonomiska beräkningar är det en fördel om du gillar matematik.

I årskurs tre får du starta och driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF) vilket innebär att du får möjligheten att omsätta dina idéer till verklighet. Här lär du dig hur du startar och driver företag både traditionellt och via webben. Att ha genomfört UF-företag är meriterande då du söker arbete.

Datorn är ett verktyg du använder i samtliga kurser och du kommer  lära dig program för kommunikation, text- och bildbehandling, registerhantering, kalkylering, layout, informationssökning och sociala medier.

Under din utbildning får du komma ut i arbetslivet genom så kallad APL (arbetsplatsförlagt lärande). Där kan du utveckla yrkeskunskaper, skapa yrkesidentitet och lära dig förstå yrkeskulturen på en arbetsplats, detta ger dig värdefulla kontakter för framtiden. Vi ger dig också möjligheten att få genomföra en praktikperiod utomlands.

Exempel på yrkesutgångar: Butikssäljare, butikskommunikatör, kundtjänstmedarbetare.

Det finns också möjlighet att söka programmet som lärlingsutbildning. Läs mer på www.jgy.se/larling.

Läses vid: Wargentin

Efter gymnasiet

Efter studier på Försäljnings och serviceprogrammet får du en yrkesexamen som ger goda chanser till arbete direkt efter dina år hos oss, att vara serviceminded och bra på att kommunicera är färdigheter som du har nytta av i många olika branscher.

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Kontaktuppgifter

Rektor
Anne Karlstedt
anne.karlstedt@jgy.se
010-490 24 08

Studie- och yrkesvägledare
Helen Carlsson
helen.carlsson@jgy.se
010-490 25 05

Specialpedagog
Cornelia Matthias
cornelia.matthias@jgy.se
010-490 25 26

Skolkurator
Maria Lerman
maria.lerman@jgy.se
070-185 76 77

Skolsköterska
Marika Jonsson
marika.jonsson@jgy.se
070-185 76 82

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 900

Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100

Programgemensamma ämnen 900

Entreprenörskap 100
Servicekunskap 1 100
Branschkunskap inom handel 100
Information och kommunikation 1 100
Personlig försäljning 1 100
Praktisk marknadsföring 1 100
Affärsutveckling och ledarskap 100
Inköp 1 100
Handel och hållbar utveckling 100

Programfördjupning 700

Läses vid: Wargentin

Övrigt

Individuellt val 200
Gymnasiearbete 100

Elevintevju med Alicia Saur


Inriktning: Handel och service
Examen: 2018
Hemort: Åsarna

Alicia valde Handels- och administrationsprogrammet för att hon tyckte att det passade henne så bra. Hon är väldigt social och har lätt för att prata och då kändes det helt rätt att fördjupa sig inom de områdena. Ett beslut hon inte har ångrat.

– Det absolut bästa med utbildningen är att det är så mycket praktik (APL)! Sedan kör vi mycket powerpoint-presentationer istället för prov, just för att träna på att prata på ett mer säljande sätt, säger Alicia.

Alicias målsättning är att jobba vidare inom servicebranschen och hon strävar efter att antingen ta ett större ansvar som butikschef eller helt enkelt starta eget.

Elevintervju med Isac Dahlberg


Inriktning: Handel och service
Examen: 2018
Hemort: Östersund

Isac har alltid varit intresserad av sälj och av hur det fungerar. Han tycker även om att möta både nya och bekanta ansikten och just därför valda han butikssäljare som yrkesutgång där han får ha den personliga kontakten. Att valet föll på Handels- och administrationsprogrammet istället för något annat var för att Isac ville ha praktik (APL), få driva eget UF-företag och få prata riktigt mycket.

– Praktiken (APL) är det som gör utbildningen så bra för man får en djupare förståelse av hur ett företag fungerar, säger Isac.