Hantverks­programmet (HV)

Hantverksprogrammet ger dig tre utvecklande och spännande år om du vill arbeta med hår- och makeupstyling, frisör, skomakare, florist eller annat hantverksyrke du drömt om.

Hantverksprogrammet riktar sig till dig som tycker om att arbeta praktiskt och kreativt. Du får grundläggande kunskaper för att jobba inom hantverksområdet. Många hantverkare arbetar i små företag eller startar eget. Hos oss får du därför möjlighet att starta upp och driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) som sker ute på företag.

Det finns också möjlighet att söka programmet som lärlingsutbildning. Läs mer på Lärlingsutbildning.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Vi erbjuder två profiler inom inriktningen Frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Dels profilen Hår- och makeupstylist och dels profilen Frisör. Du väljer profil direkt i din gymnasieansökan.

Hår- och makeupstylist

Med fokus på makeup och hårstyling får du kunskaper och färdigheter inom det valda hantverket. Du lär dig hemligheterna till en lyckad styling i både makeup och hårstyling med utgångspunkt från teorier i färg och form. Utbildningen innehåller även klädstyling och grundläggande inom hudvård samt frans- och brynfärgning. Som elev praktiserar du dina kunskaper och färdigheter på dockor och klasskamrater under den skolförlagda delen. Praktik och teori varvas för att du ska nå kunskapsmålen på ett effektivt sätt. APL är förlagd till modebutiker. Detta då vi ser en naturlig utgång att jobba inom skönhet och mode då dessa elever har både kunskap och intresse för detta och ett perfekt sätt att öva kundservice och företagsstruktur.

Frisör

Hantverksprogrammet profil Frisör passar dig som vill arbeta kreativt, socialt och har ett intresse för färg, form och skapande. Här lär du dig klipptekniker, färglära samt att forma och styla hår. Du får använda dig av dina nyvunna tekniker och lära dig möta kundens önskemål i vår salong på skolan och ute på din APL-plats.

Utbildningen kombineras med både praktiska och teoretiska lektioner i skolans frisörsalong och på en arbetsplats. Under utbildningen får du träna på klasskamrater, egna modeller och senare även på kunder.

Vid färdiga studier kommer du att vara anställningsbar. Innan du blir behörig frisör ska du klara frisörbranschens delprov och dessutom vara anställd på en salong i 2000 timmar för att klara gesällprovet. Läs mer hos frisörernas branschorganisation.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist erbjuds i dagsläget inte som lärlingsutbildning.

Övriga hantverk

Utbildningen är lärlingsförlagd vilket innebär att du tillbringar minst två dagar i veckan under hela din utbildning hos en yrkesverksam hantverkare. De andra skoldagarna läser du gemensamma kurser med din klass. Om du är intresserad av denna inriktning bör du veta vilket hantverksyrke du vill välja. Det är också bra, men inte nödvändigt, om du känner till någon hantverkare där du kan få lära dig yrket.

Finner du inte det yrke du söker, kontakta oss så undersöker vi möjligheten.
Om skolan inte kan ordna en arbetsplats för APL inom det yrke du valt kan inte utbildningen genomföras.

Tänk på att det är viktigt att du gör andrahandsval när du söker denna utbildning – eftersom vi inte kan garantera utbildningsplatsen.

Exempel på övriga hantverk

Florist, glasblåsare och skomakare.

Studieort

Wargentin

Exempel på hur ett schema kan se ut i åk. 1

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Wilma Söderholm

Inriktning: Hår- och makeupstylist
Examen: 2019
Hemort: Brunflo

 

Wilma ville göra någonting praktiskt under sin gymnasietid och inriktningen hår- och makeupstylist passade henne bra då det är ett stort intresse.

 

–Det bästa är att jag får göra något jag tycker är roligt samtidigt som jag utbildar mig. Det som är speciellt är att man får lära sig sitt hantverksämne både teoretiskt och praktiskt, säger Wilma.

 

Efter studenten planerar Wilma att läsa vidare på högskolan.