HT och RL bland höga alper och lederhosen

Höga alper, lederhosen, offpiståkning, knödel, Mozart eller lipizzanerhästar – bilden av vad vi tänker på när någon nämner Österrike skiljer sig med all säkerhet. Österrike har med tiden blivit känt för sina många turistorter så väl som sin gästvänlighet och rustikala kök.

För drygt tre veckor sedan reste fyra elever från Hotell- och turismprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet ner till Bad Gastein för att gör 6 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) på två av ortens större hotell, Europäischer Hof och Salzburger Hof.

Bad Gastein är en pärla bland alporter och erbjuder skidåkning lämplig för alla typer av åkare. Den som inte roas av skidåkning kan alltid nyttja ortens hälsosamma bad, gastronomiska utbud eller besöka platser som Salzburg eller Venedig. Bad Gastein som turistort tog sin början under 1800-talet när stora delar av Europas mäktiga män och kungahus gästade platsen för att göra kur och ”nätverka”.

Hotell Salzburger Hof är ett 4-stjärnigt hotell med skandinaviska gäster som största målgrupp. I restaurangen med 380 sittplatser serveras frukost, afterskibuffé samt kvällens 4-rätters middagar. På hotellet arbetar människor från 16 olika länder. Lokalproducerade råvaror har en central plats i allt som tillagas på Salzburger Hof.

Hotell Europäischer Hof är ett 5-stjärningt hotell med tysktalande gäster som största målgrupp. Här möter eleverna i högre grad tysktalande gäster och de genuint österrikiska. Även här har måltider en central roll när det gäller att skapa trivsel för sina gäster. Också så här kommer personalen från många olika länder i Europa.

Att ge sig ut på en praktik i utlandet är lika mycket en fråga om att utveckla sina kunskaper inom ett blivande yrke som en resa i personlig utveckling. När man lämnar Sverige så lämnar man även miljön där allt är bekant. Man får stifta bekantskap med ett nytt språk, nya människor och en ny kultur samt får insikter som att arbetssätten skiljer sig från hur man göra hemma. Kanske är det första gången som man bor på en annan ort och får uppleva livet i ett personalboende.

Som svensk elev utmanas man inte endast av en österrikisk-engelsk-serbiska-ungersk-svenska språkmix utan också av nya råvaror, andra tillagningssätt, nya arbetsrutiner och ett annat sätt att hälsa och bemöta gäster. I Sverige har vi ofta ett jämställt förhållningssätt mellan anställda och chefer medan man i Österrike är mer konservativ. I det österrikiska modet återspeglas mycket mer av ”folkdräkten” även till vardags. Det innebär att receptionspersonal såväl som serveringspersonal ofta bär dessa plagg. I Sverige är vi vana vid att inköp ofta sker via större firmor som kommer med allt på en gång medan man i Bad Gastein upplever något helt annat. Här kommer bageriet med brödet, floristen med blommorna, slaktaren med köttet osv. En nära relation med de lokala producenterna är alltså av stor vikt.

Under några dagar har vi haft möjlighet att besöka våra elever på plats. Det har varit mycket givande att i samtal med elever få ta del av deras upplevelser och reflektioner i allt det nya som de mött. Likaså har det varit lärorikt och inspirerande att hoppa in och jobba med eleverna och deras handledare på plats på hotellen.
Åsa Lindman
Jessica Milkéwitz
Lärare HT/RL