På väg mot ett yrkesliv som bagare

crantzen_slutprov

Bageri Crantzen var i fredags fyllt av spända elever, redo att bedömas inför sin yrkesexamen. Eleverna, som går inriktning bageri och konditori vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet, hade i sitt gymnasiearbete fått i uppdrag att baka vissa matbröd och bakverk för att sedan bli bedömd av bagare och konditorer från branschen kl. 13.00 på fredagen.

Under veckan bakades matbröd, frukostbröd, vetebröd, wienerbröd, mjuka kakor, småbröd, kondisbitar, bakelser, en prinsesstårta och ett valfritt extra alternativ. I uppdraget ingick att räkna om recept till efterfrågad mängd samt att planera i vilken ordning allt skulle bakas.

Tidigare under dagen besöktes eleverna av Anton Waara, ordförande i direktionen för Jämtlands Gymnasieförbund, som gav eleverna lyckönskningar inför bedömningen.

– Eleverna har fått direktiv, såsom att baka tre olika sorters matbröd, sedan får de välja form på sina bakverk själva, säger läraren Leif Axelsson. Det är verkligen kul att se hur de tar tillvara på sin kreativitet.

Efter bedömningen hade elevernas familjer bjudits in för fika och beskådning av fantastiska bakverk.