Stort engagemang när elever gjorde skillnad

Engagemanget och glädjen var stor när elever från Jämtlands Gymnasium under onsdagen hedrade offren för förintelsen genom att genomföra goda gärningar och göra skillnad. Elever har bjudit andra på fika, delat ut kramar på skolan och på stan, varit på akuten och bjudit sköterskor på fika, anmält sig för att bli blodgivare, pantat flaskor och för dem köpt vantar till tiggare, bjudit in en IMS-klass på fika, varit till Grytan och skänkt leksaker, skänkt kläder till Röda korset, spelat musik, tänt ljus för förintelsens offer och mycket mer.

Erika Rosén Eriksson från BF15 skriver så här:

Besök med kaninen Pyret på ålderdomshemmet Solsången

Ja vi var på ålderdomshemmet i drygt två timmar med kaninen Pyret. Vi var där för att låta dem få klappa och umgås med Pyret. Det väckte stort intresse för de gamla. Tex en man sa personalen brukade vara jättearg och sur men han hade aldrig varit så glad och harmonisk på länge innan han fick kaninen i knät. Han ville att hon skulle vara med han länge och även äta mat med han, men vi var tvungen att hinna med de andra två avdelningarna också. Det var ungefär 5-7 personer som bodde på varje avdelning och vi han med en halvtimme på varje. Det väckte även känslor eftersom många haft djur tidigare och de var lyckliga att få känna den mjuka pälsen och det var mysigt när Pyret satt i knäna på dem tyckte de flesta. Några vågade inte klappa eller ha henne i knät men de verkade vara glada över att få se något annat och var nöjd med våran vistelse. Många ville att vi skulle komma tillbaka och det är väl något man skulle kunna göra bara för att de såg så glada ut och uppskattade detta otroligt. Eftersom de nyligen ätit lunch så var de samlade runt bordet så då var det enkelt att sätta Pyret på bordet och hon fick vandra mellan person till person, så att alla fick chans att vara med henne. Dessutom så var personalen också väldigt positiv och de tyckte också att det var väldigt kul och trevligt att vi unga bryr sig om de gamla.

Ida Nordin, även hon från BF15, skriver så här:

En god gärning

Jag, Josefin och Emelie gjorde små hjärtan och lappar där det stod ”du är värdefull” och ”du är fin som du är” på, samt stora lappar där det stod en meningsfull text på. Eftersom det är så många människor som tycker illa om sig själv, och inte vet deras värdighet i samhället. Vi gick runt i hela stan några varv och delade ut olika lappar till olika människor, små tjejer till äldre män och kvinnor. Alla reagerade olika, på grund utav att vi alla är olika och tänker olika. Alla är fina på sitt egna sätt, de var vad vi ville förmedla. För det är så många ungdomar och gamla som inte har något självförtroende, så jag tror verkligen dom behöver höra och läsa sådana saker från människor utifrån. Alla människor är värdefulla och fina på sitt sätt, det är det som gör en människa så speciell. Men många människor vet inte det tyvärr, och vi ville förmedla det till dom.

Vi gick mest till dom äldre människorna, eftersom vi var rätt så nervösa och det kändes enklast. Vissa reagera bra vissa inte. Det var några tog emot och tackade så mycket. Men andra skakade bara på huvudet, heller ignorera oss. Vilket man också kan förstå, när främmande människor kommer fram så kan man missförstå väldigt snabbt. Vi är alla olika, vi ser saker ut olika perspektiv.

Mer i media:
http://www.ltz.se/jamtland/ostersund/spred-karlek-och-gjorde-skillnad-i-vardagen-uppmarksammade-forintelsen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6354662
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/minnesdag-uppmarksammad