Tillbaka från praktik i Trondheim

amanda_emma

För två veckor sedan kom Amanda Winge och Emma Brandt från Vård- och omsorgsprogrammet (VO) hem efter att ha haft utlandspraktik i Norge. Under två veckor praktiserade eleverna från Jämtlands Gymnasium Wargentin på ett ålderdomshem i Trondheim genom ett utlandsprojekt tillsammans med Thora Storm videregående skole.

Under praktiken fick tjejerna sköta om de äldre likt hur de gör när de har arbetsplatsförlagt lärande hemma. De noterade dock några skillnader gentemot den svenska äldrevården.

– De hade mer personal på äldreboendet i Norge. Därför tog de mer initiativ till aktiviteter såsom julbak, julpyssel och sådant, berättar Emma.

– Och vi spenderade mer tid ute med dom än vad vi har gjort här hemma, säger Amanda.

Under sin vistelse fick de även vara med en dag på samarbetsskolan, träffa elever och göra studiebesök.

– Jag tror att det här kommer att vara positivt när jag söker jobb. Jag kan visa att jag blev utvald till praktiken och att jag är intresserad av att prova på nya saker, säger Amanda.

– Jag har syskon som bor i Norge så jag kan tänka mig att jobba där sedan, säger Emma.

De båda tjejerna går andra året på Vård- och omsorgsprogrammet och har redan haft arbetsplatsförlagt lärande här hemma också. Amanda valde att läsa VO för att hon var intresserad av vården och eftersom att hon har en yrkesexamen som undersköterska när hon tar studenten. Emma valde VO eftersom att hon tycker att det är roligt att ta hand om människor samtidigt som både hennes mamma och syster arbetar inom vården.