RIG Längd

Besöksdag på RIG längd 23 oktober 2023

Åre Skidgymnasium bjuder in dig som är född 2008 och 2009 till en tränings- och informationsdag.

Under dagen kommer du att få information om Åre Skidgymnasiums verksamhet vars syfte är att ge dig som skidåkare bästa förutsättningar att kombinera din elitsatsning med gymnasiestudier. Du kommer du att få träffa tränare, lärare, elever samt bekanta dig med vår träningsmiljö och åka skidor på tidig snö i Vålådalen.

VÄLKOMMEN!

Om du vill besöka Åre skidgymnasium så ta kontakt med christina.fransson@jgy.se

Program för dagen

09.00                     Samling Röjsmon, Järpen. (Ombytt för träning) Kort info om dagen.

09.30 – 10.15       Träning Bålstyrka och löpning.

10.45 – 11.30        Info från skolan och skidgymnasiet, rundvandring och visning av skolans lokaler.

11.30                      Lunch på skolan

12.30                     Avresa till Vålådalen (Skidgymnasiet kör bussar)

13.30                     Träning skidor skejt

15.30                     Avslutning

Utrustning:  
Skidor, stavar och pjäxor för skejt, löparskor, samt kläder för inomhusträning, dusch och ombyte.

Föräldrar är välkomna att vara med under hela dagen.

Maila undertecknad när ni kommer, hur många som kommer, om ni behöver hjälp med hämtning och eventuella allergierchristina.fransson@jgy.se  Mobil nr: 070-210 91 99.

Välkomna önskar vi längdtränare på Åre skidgymnasium

Kicki, Axel, Kina och Olle

Längd

Jämtlands Gymnasium Åre har genom åren fostrat flera världsmästare och många skidåkare i absoluta världseliten. Miljön och träningsförhållandena i Järpen och dess närområde ger dig absolut bästa förutsättningarna för att utvecklas som skidåkare.

Jämtlands Gymnasium Åre ligger i ett mycket snösäkert område där vi har nära tillgång till västra Jämtlands fjällområde. Detta utnyttjar vi under tidig vinter och sen vår för att få optimal träning på snö så länge som möjligt, 7 månaders snöträning är för oss normalt.

Vi har en rullskidbana som vi flitigt använder oss av i teknikträning och intervaller.

Några av de elever som studerat på skidgymnasiet:

Tomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan Ottosson, Anna-Carin Zidek, Sara Lindborg, Teodor Peterson, Olle Jonsson, Max Novak Ida Dahl, Alicia Persson, Märta Rosenberg.

Träningsfilosofi

Vår träningsfilosofi bygger på en hållbarhet. Vi vill att eleverna ska bli självständiga och våga ta ett större eget ansvar. Vi bygger långsiktigt och förbereder eleverna succesivt för att i åk 4 vara mogna för att vara elitaktiv på seniornivå. Vi vill också få eleverna att reflektera över de det gör och våga lita på sin känsla, testerna blir mer en form av avstämning.

Vårt motto är att ha kul tillsammans, stötta varandra, våga ta för sig och våga misslyckas.

Varje år har vi ett antal läger för alla längdelever. Höstläger i Meråkers och Bruksvallarna, snöläger i Bruksvallarna, JSM-läger samt en del hemmaläger då vi utnyttjar vår närmiljö i fjällen.

Under en normal träningsvecka på hemmaplan har vi 7 lärarledda pass tillsammans.

Tränare

Kicki Fransson

Kicki har jobbat på Åre skidgymnasium sedan 2004. Hon har läst alla tränarutbildningar upp till elittränarutbildning (ETU) samt behörighet i specialidrott.  Hon har en egen elitkarriär bakom sig på högsta Sverigenivå och har två silver på JVM som största merit.

Kina Westervall

Kina började arbeta på skidgymnasiet 2021 och har innan det arbetat på Riksidrottsförbundet som verksamhetsutvecklare på elitidrottsavdelningen. Hon är utbildad Idrottspedagog och studerar för att bli behörig specialidrottslärare. Kina har en skidkarriär bakom sig och ingått i olika träningsgrupper och tävlat för landslaget på både WC och VM (Oberstdorf 2005).

Axel Jonsson

Axel är gammal elev och gick på Åre Skidgymnasium 2010–2014. Efter studenten fortsatte han sin elitsatsning inom skidalpinism och har tävlat i världscupen, EM och VM. Axel har tidigare jobbat som idrott- och no/tekniklärare på Duveds skola men kommer närmast från arbete hos Skistar där han varit arbetsledare i skidpatrullen. Han har stor erfarenhet av föreningslivet då han under 8 år varit styrelseledamot samt ledare i Duveds IF.

 Olle Jonsson

Olle satsar fortsatt helhjärtat på sin egen skidkarriär samtidigt som han jobbar halvtid här hos oss. Hittills på meritlistan så har han flertalet världscupstarter med poäng och en 12:e plats i prologen i Ruka som bäst. Han har varit med svenska landslagets träningsgrupper och även åkt en del långlopp för Team Ramudden där han bland annat har vunnit spurtpriser i Vasaloppet. Målet till vintern är att ta sig till VM i Planica och prestera bra i de blågula färgerna där. Utöver skidmeriterna så har Olle en examen i Idrottsvetenskap från Mittuniversitetet i Östersund och har jobbat vid Vintersportcentrum i Östersund.