RIG Längd

Besöksdag på RIG längd 15 oktober 2021

Om du vill besöka Åre skidgymnasium så ta kontakt med christina.fransson@jgy.se

Besöksdagen är Coronaanpassad, vilket betyder att all verksamhet inklusive lunch kommer att ske utomhus och med social distans.  Deltagare som känner av förkylningssymptom ska stanna hemma.

09.00 Samling Skidgymnasiets lokaler i Järpen. (Ombytt för träning) Kort info om dagen.
09.30 – 10.15 Träning Rullskidor skejt, teknik på banan
10.45 – 11.30 Info från skolan och skidgymnasiet, rundvandring och visning av skolans lokaler.
11.30 Lunch på skolan
12.30  Stavgång A3, tillsammans med skolans elever
15.30 Avslutning

Utrustning:  
Rullskidor skejt, pjäxor, stavar, hjälm, löparskor, stavgångs stavar, dusch ombyte.

Föräldrar är välkomna att vara med under hela dagen, även på träningspassen!

Maila undertecknad när ni kommer, hur många som kommer om ni behöver hjälp med hämtning och eventuella allergier christina.fransson@jgy.se  Mobil nr: 0702-10 91 99.

Välkomna önskar vi längdtränare på Åre skidgymnasium
Martin Kicki Kina Tiio

Längd

Jämtlands Gymnasium Åre har genom åren fostrat flera världsmästare och många skidåkare i absoluta världseliten. Miljön och träningsförhållandena i Järpen och dess närområde ger dig absolut bästa förutsättningarna för att utvecklas som skidåkare.

Jämtlands Gymnasium Åre ligger i ett mycket snösäkert område där vi har nära tillgång till västra Jämtlands fjällområde. Detta utnyttjar vi mycket under tidig vinter och sen vår för att få optimal träning på snö så länge som möjligt, 7 månaders snöträning är för oss normalt.

Vi har även investerat i ett rullskidsband där vi kan utföra tester på våra elever. Vi genomför tre submax tester per år, två på hösten och ett på våren. Utöver det används bandet till att köra individuella intervallpass med teknik fokus.

Några av de elever som studerat på skidgymnasiet:

Tomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan Ottosson, Morgan Göransson, Anna-Carin Olofsson, Gustaf Berglund, Fredrik Persson, Sara Lindborg, Tiio Söderhielm, Teodor Peterson, Simon Persson och Simon Lagesson

Träningsfilosofi

Vår filosofi bygger på långsiktighet. Vi bygger för att förbereda de aktiva för att klara av den träning och de krav som ställs av en elitaktiv på seniornivå. Vi har genom träningsfilosofin jobbat med att ta fram det som vi tycker är viktigt att lägga fokus på för varje årskull, detta möjliggör för oss att på ett tydligare sätt följa upp att den aktive ligger i fas och vilka områden som vi bör lyfta vidare för att fortsätta utveckling.

Vår filosofi bygger på att vi tillsammans når målen, vi tror på att vi tillsammans är starka. En stark gemenskap i gruppen är en viktig faktor för att trivas som människa och med det utvecklas inom sin idrott. Att tillsammans dela erfarenhet och mål gör att vi kan utvecklas snabbare.  Vår filosofi bygger på en tuffhet, vi vet att oavsett vad vi har för mål i livet, om det är bra betyg i skolan eller att prestera bra på tävling så krävs det hårt arbete för att lyckas med det vi vill uppnå. Om vi vill nå vår fulla potential krävs det att vi jobbar hårt för detta över tid.

Läger

Varje höst har vi ett antal läger för alla längdelever. Exempel på vår lägerplan:

Aug Helgläger södra Årefjällen – inskolningsläger första helgen
Sept Veckoläger åk 1-2 Meråker/Åre. 9 dagar åk 3-4 i Torsby
Okt Veckoläger åk 3-4 i Torsby
Okt Helgläger i Vålådalen, tillsammans med skidgymnasiet i Meråker
Nov Veckoläger på snö.

Förutom dessa läger brukar vi springa några fjällturer på helgerna under hösten samt åka på fjälltur någon dag på våren när skarföret infinner sig.

Tränargruppen

Martin Persson

Christina Fransson

Jennie Jirhed

Jennie har varit elitaktiv längdåkare på hög nationell nivå fram till våren 2019. På meritlistan har hon bland annat SM brons i stafett, flera topp 10-placeringar på SM, samt guld och bronsmedaljer från junior SM. Jennie har studerat Idrottsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund.