El- & energi­programmet (EE)

Vi lever i ett samhälle som blir mer och mer beroende av elenergi. Därför kommer det alltid att behövas kompetenta människor som vet hur man kopplar och underhåller våra system. Sådana som du.

El- och energiprogrammet passar dig som vill arbeta fritt och lösa problem med hjälp av ny teknik. Du får ett ansvarsfullt och rörligt yrke med omväxlande arbetsuppgifter.
Delar av utbildningen genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.

Till årskurs 2 kan du välja mellan följande tre inriktningar:

Dator- och kommunikationsteknik

I denna utbildning skaffar du dig färdigheter att utforska och förstå Smarta Hem. Du lär dig även att bygga smarta skärmar med Raspberry Pi, hantera 3D-skrivare och tillämpa AI samt använda drönare. Du kommer att dyka in i konsten att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Utbildningen gör att du också skaffar dig en grund i nätverksteknik och cybersäkerhet, där du får bygga upp kommunikationsnät för tele, data och media.

Elteknik

Detta är inriktningen för dig som vill bli elektriker. Här lär du dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm, tv- och datanät samt intelligenta styrsystem. Du får också kunskap om hur man arbetar säkert och lär dig de lagar och förordningar som gäller vid olika elarbeten.

Exempel på yrken

Elektriker inom industri, installation, eldistribution eller säkerhetssystem.

Studieort

Fyrvalla

Energiteknik

Här lär du dig om drift, underhåll och service för arbete på exempelvis värmeverk, kraftvärmeverk eller andra större värmeanläggningar. Du får kunskap om hur man använder energi på det bästa sättet både vad gäller ekonomi och miljö.

Exempel på yrken

Drifttekniker eller kontrollrumsoperatör.

Studieort

Fyrvalla

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

My Ljungberg

Inriktning: Elteknik
Examen: 2019
Hemort: Funäsdalen

 

My bestämde sig för El- och energiprogrammet för att hon vill ha ett jobb efter studenten och hon ville göra något praktiskt. Snart är det dags för My att gå ut på praktik och det är hon jättetaggad inför.

 

– Första tiden på skolan var jag nervös men det gick snabbt över eftersom jag träffade mina kompisar, säger My.

 

Det hon tycker är speciellt med programmet är att man har en framtid och man lär sig mycket om det som är runt dig hemma. Efter studenten är Mys planer att jobba och skaffa familj.