Bygg- & anläggningsprogrammet (BA) Programmet erbjuder flera inriktningar för dig som vill bygga och bygga om, oavsett om det handlar om att snickra eller köra anläggningsfordon.
Bygg- och anläggning är programmet för dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns i bygg- och anläggningsbranschen. Under första året kommer du att få en introduktion till de yrkesområden som erbjuds inför årskurs två. Du kommer få lära dig mätteknik, ritningsläsning, skyddsföreskrifter, yrkesräkning och olika material och verktyg. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag. Till årskurs 2 får du välja mellan två inriktningar:
Anläggningsfordon Inriktningen Anläggningsfordon ger dig kunskaper att hantera anläggningsmaskiner som hjullastare, grävlastare och grävmaskin med den utrustning som krävs för olika uppgifter. Maskinföraryrket passar dig som är intresserad av att arbeta med anläggningsfordon och vill ha ett självständigt och stimulerande arbete. Teorin inom B samt Trafikverkets kortkurser ingår i utbildningen.
Husbyggnad Här kommer du få kunskaper inom nybyggnation, renovering och ombyggnation av bland annat bostäder och lokaler. Du får lära dig alla slags byggnadsarbeten.
Exempel på yrken Betongarbetare, golvläggare, murare, snickare, plattsättare, glastekniker, plåtslagare. Studieort Fyrvalla
Måleri Här får du lära dig att måla invändiga och utvändiga ytor såsom fasader, fönster, tak och väggar samt sätta upp tapeter och andra väggbeklädnader. Du får även möjlighet att lära dig olika målningstekniker som exempelvis dekorativt måleri.
Grundläggande högskolebehörighet Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna. Mer information finns på Skolverkets hemsida.
Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.
Maya Andersson & Tim Nordqvist Inriktning: Husbyggnad resp. Måleri Examen: 2019 Hemort: Östersund Maya bestämde sig för att gå Bygg- och anläggningsprogrammet för att hon ville göra något praktiskt och hon tycker inte om att sitta stilla. Dessutom tyckte hon att det skulle vara kul att kunna snickra. -Jag tycker om att vara ute på praktik. Man lär känna nya människor och så lär man sig mycket av att vara ute på praktik. Mycket tips och knep som jag vet att jag kommer ha nytta av i framtiden, säger Maya. Tim ville också gå någonting praktiskt och eftersom han tycker om att snickra föll valet på Bygg-och anläggning. -Det bästa med utbildningen är att man har jobb när man går ut skolan förutsatt att man klarat av alla kurser, säger Tim. Tims planer efter studenten är att fortsätta jobba inom måleri.