Hotell- & turism­programmet (HT)

Reseindustrin omsätter många miljarder. Turismen är en av de viktigaste näringarna, inte bara i Sverige utan över stora delar av världen. Hotellbranschen är internationell och ger dig möjligheter att arbeta på ställen som andra bara drömmer om.

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som är intresserad av att jobba med människor, är social, framåt och positiv. På programmet lär du dig om service och bemötande och att planera och genomföra olika typer av arrangemang. Du utvecklar kunskaper i kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Du läser om hållbarhetsfrågor inom branschen för hotell- och turism.

Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) som ger dig praktisk erfarenhet ute på företag och tillfälle att knyta kontakter ute i branschen. Du kan ges möjlighet att genomföra din APL utomlands.

På programmet får du lära dig både kundservice och administration. På hotell och konferensanläggningar arbetar du med att ta emot gäster, ställa i ordning inför möten och konferenser samt ta hand om våningsservice, bland annat städning och bäddning. Som receptionist är du hotellets ansikte utåt – tar hand om bokning, betalning och hjälper kunderna till rätta.

Du kommer också läsa kurser kopplat till rese- och turismindustrin. Där får du lära dig hur man tar fram, paketerar, marknadsför, informerar och säljer resor och tjänster. Du får ta hand om alla typer av resenärer som har olika krav. Du får också möjlighet att träna på att guida grupper och planera aktiviteter. Programmet kan leda till arbete inom besöksnäringens olika yrkesområden.

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Robert Flemström

Inriktning: Hotell och konferens
Examen: 2018
Hemort: Brunflo

 

Robert hade hört mycket bra om Hotell- och turismprogrammet och kände att det var rätt program för honom.

 

– Det bästa är nog alla event och all praktik vi får göra, säger Robert.

 

Han har varit både i London och Horten, Norge och haft sin praktik vilket han tyckte var riktigt kul och lärorikt. Det som är speciellt med programmet tycker han, är att du lär dig väldigt mycket som du kommer att använda efter att du gått gymnasiet och det ger dig möjligheter att söka och få jobb direkt. Robert har redan fått jobberbjudanden både från hotell i Östersund och i London så var han hamnar efter studenten återstår att se.