Fordons- & transport­programmet (FT)

Man behöver inte älska dem, men det underlättar. När vi ska resa eller frakta gods är fordonen nödvändiga. Och så länge de är nödvändiga behövs det människor som sköter, förbättrar och underhåller dem. Kort sagt, gillar du utmaningar och att arbeta med avancerad teknik inom personbil eller tunga fordon, är det här ditt givna val.

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av fordonsteknik, transporter och logistik. Utbildningen har ett omfattande samarbete med branschföretag. Inom motorbranschen märks den snabba tekniska utvecklingen med uppkopplade fordon och digitala drivlinor. De tekniska inriktningarna vid Fyrvalla är, som första skola i landet, sedan september 2017 kvalitetscertifierade som Motorbranschcollege.
Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.

Bispgården och Fyrvalla erbjuder programmet som lärlingsutbildning vilket innebär att du genomför minst hälften av utbildningen på ett eller flera företag. Läs mer på Lärlingsutbildning

Karosseri och lackering

Här får du lära dig att reparera karosskador och att lackera fordon. Du får arbeta med olika sammanfogningsmetoder och avancerad utrustning såsom riktbänkar och mätinstrument. Som lackerare får du lära dig spackla, slipa, maskera och sprutlackera.

Besök gärna vår Facebook-sida: Kaross och lack Fyrvalla 

Exempel på yrken

Bilskadereparatör, skadereglerare, billackerare.

Studieort

Fyrvalla

Personbil

Här lär du dig serva och reparera personbilar och lätta fordon. Du läser elektronik, motorteknik, komfort och säkerhetssystem, service samt el- och hybridteknik. Du får kunskap om hur enskilda komponenter är uppbyggda och fungerar, men också om hur de samverkar i olika system.

Fyrvalla har ett nära samarbete med Volvo Cars och Bilbolaget Nord vilket ger tillgång till den senaste tekniken.

Exempel på yrken

Personbilsmekaniker, servicetekniker, transportbilstekniker, kundmottagare, besiktningsman och reservdelsspecialist.

Studieort

Fyrvalla

Åre

Lastbil och mobila maskiner

Här lär du dig om tekniken bakom tunga lastbilar och mobila maskiner. Fokus ligger på service, underhåll, felsökning och reparationer. Du får lära dig i stort sett samma saker som personbilsmekanikern men här är det mer fokus på dieselmotorer, hydrauliska och pneumatiska system. Grundläggande svetsning och anpassningar av utrustning på fordon ingår också i utbildningen. På inriktningen finns en profil mot snöskoter, småmaskiner och ATV (fyrhjulingar).

Exempel på yrken

Lastbilsmekaniker, servicetekniker, maskinmekaniker.

Studieort

Fyrvalla

Snöfordonsteknik

Här lär du dig att utföra avancerad service och reparationer på pistmaskiner, snöskotrar och småmaskiner. Du lär dig även att utföra systematisk felsökning på dessa maskiner. Vi har över 20 års erfarenhet av utbildning på snöfordon och här erbjuds du en för Europa unik utbildning med riksintag. Utbildningen leder till B-körkort, utbildningsbevis för pistmaskin samt förarbevis för snöskoter och terränghjuling. Det finns möjlighet att förlägga APL i din hemkommun eller utomlands.

Besök gärna vår Instagram Snöfordon eller
vår Facebook-sida: Fordons och transportprogrammet Åre

Exempel på yrken

Pistmaskinsmekaniker, snöskotermekaniker, pistmaskinförare.

Studieort

Åre

Transport

Här utbildas du till yrkesförare och lär dig köra, lasta, lossa och hantera olika typer av gods. Du lär dig framföra olika fordon som tung lastbil, lastbil med släp samt truck och hjullastare.

I Bispgården kan du välja yrkesutgång Lastbilsförare. Här läser du utbildningen som lärling vilket innebär att du kommer spendera delar av din utbildning ute på företag.  Du kommer tillsammans med UF (Ung Företagsamhet) att lära dig entreprenörskapet bakom lastbilsföraryrket om du så önskar.

Besök gärna oss på Instagram: Transportarna och Bispgardenstekniskacollege

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Melinda Eng

Inriktning: Snöfordonsteknik
Examen: 2019
Hemort: Hedemora

 

För Moa betyder skoteråkning mycket och inriktningen Snöfordonsteknik var ett självklart val. Hon tycker att det bästa med utbildningen är att man inte behöver ha några förkunskaper alls och att det är lärarna som gör utbildningen så bra. De är förstående och tar sig tid att lära ut. Hela inriktningen är speciell då den inte finns någon annanstan och att man får lära sig både pistmaskiner, fyrhjulingar och skotrar.

 

– Jag skulle vilja se fler tjejer på detta program, det vore väldigt roligt. Det behövs verkligen, säger Moa.