Teknik­programmet (TE)

Ingenjörer är med att skapa framtiden, underlätta och lösa problem. På Teknikprogrammet lägger du grunden till en karriär inom teknik, arkitektur, design eller programmering – och till din skräddarsydda framtid.

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen har du kunskap för högskolestudier inom främst teknik och naturvetenskap, men även inom andra områden.

Till årskurs 2 får du välja mellan fyra inriktningar:

Design och produktutveckling

Inriktningen för dig som vill utveckla din kreativitet och få kompetens inom teknikutveckling genom att arbeta med och lösa designproblem. Här får du en bra grund för en framtid inom många spännande teknikområden. I ämnet Computer Aided Design (CAD) får du lära dig använda datorn för att rita, konstruera och designa olika produkter.

Informations- och medieteknik

Ett självklart inriktningsval för dig som är intresserad av datorer. Här får du en möjlighet att kreativt arbeta med datorkommunikation, programmering, digitala medier samt webbutveckling. Om du känner att ditt yrkesval har med IT-branschen att göra är detta den optimala starten ut bland ettor och nollor.

Samhällsbyggande och miljö

Samhällsbyggande och miljö kopplar ihop teknik och samhällsvetenskap där arkitektur är den gemensamma utgångspunkten. Som en röd tråd i utbildningen löper vår strävan att bygga ett hållbart och väl fungerande samhälle där arkitektur och samhällsplanering är en viktig del. Det här är möjligheten för dig som vill vara med och bygga morgondagens samhälle.

Teknikvetenskap

Här fördjupar du dig i teknik, matematik och fysik. Du får lära dig att använda dina fördjupade kunskaper till kreativ problemlösning för att utveckla ett tvärvetenskapligt förhållningssätt. Du kommer att lära dig teknikvetenskapens arbetsmetoder med matematiska modeller för simulering, styrning och utveckling av tekniska processer.

OBS! Inriktningarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Somayeh Gholamy & Maja Willén

Inriktning: Design och produktutveckling
Examen: 2019
Hemort: Östersund

 

Både Somayeh och Maja tog hjälp av sin studie- och yrkesvägledare när det var dags att välja gymnasieprogram. Somayeh tycker att det som är speciellt med Teknikprogrammet är att man läser och provar många olika saker.

 

– Ämnet teknik är väldigt stort och går att förknippa med många olika saker som man kanske inte har tänkt på, säger Somayeh.

 

– Det bästa med utbildningen är allt! Vi har härliga lärare och jag gillar många av ämnena jag läser, säger Maja.

 

Majas och Somayehs råd till alla som ska välja gymnasieprogram är att välja ett program med ämnen du tycker om och inte vad dina vänner väljer. Det blir lättare att studera om man väljer något man är intresserad av och nya vänner kommer du hitta snabbt.