Åre skid­­gym­nasium (RIG)

Vårt Riksidrottsgymnasium där du kombinerar dina studier med satsning mot internationell elit inom alpint, puckel, längd och skicross. Längd har även NIU-platser.

Jämtlands Gymnasium Åre är gymnasieskolan i Järpen som även har specialprogram med riksrekrytering i alpint, längd, puckel och skicross. Här får du alltid den hjälp du behöver till lyckade studier. För att kunna kombinera träning och skola på ett effektivt sätt studerar vi i fyra år istället för tre.

När du är på läger anpassar sig skolan och lärarna efter dig och inte tvärtom. Du har stora möjligheter att välja kurser som inte ingår i ditt valda program. Jämtlands Gymnasium Åre försöker alltid göra det bästa efter dina val.

Vårt uppdrag från Svenska skidförbundet är:
”Målet är att en ung och målmedvetet satsande aktiv på våra RIG skall ges bästa möjliga förutsättningar för att kunna kombinera sin intensiva träning med gymnasiestudier” (SSF’s hemsida).

Du läser något av de nationella programmen Ekonomi (inriktning Ekonomi), Natur­veten­skap (inriktning Naturveten­skap) eller Samhällsvetenskap (in­riktning Beteende­vetenskap) – men tillhör en idrottsklass där bland annat schemat är anpassat efter idrottens behov.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Mer information om respektive idrott

Studieplan och ansökan

Du läser de gymnasie-, program- och inriktnings­gemensamma kurserna enligt poängplanerna för ekonomiprogrammet, naturvetenskaps­programmet respektive samhällsvetenskaps­programmet.

Utöver detta läser du specialidrottskurser inom ramen för program­­fördjupnings­­kurser och individuellt val.

Du måste göra två ansökningar för att söka till Riksidrottsgymnasiet:

Idrotten

Ansökan ska göras direkt till www.skidor.com senast 1 december.

Gymnasieprogram

Ansökan om gymnasieprogram ska göras senast 1 februari. Du som är elev från Jämtlands län gör din gymnasieansökan via Dexter. Du som är elev från en annan kommun gör din gymnasieansökan via din hemkommun.

Ossian Rosenberg

Inriktning: EK Längdskidor
Examen: 2020
Hemort: Duvedsbyn

 

Ossian valde först Teknikprogrammet men bytte sedan till Ekonomiprogrammet då han tyckte att det passade honom bättre.

 

– Det bästa med min utbildning är att jag på ett effektivt sätt kan kombinera min träning med skolan, säger Ossian.

 

Något han också tycker är väldigt bra är att lärarna anpassar sig efter de som är borta mycket på tävlingar och läger. Ossians mål är att nå toppen inom längdskidåkning men skulle det mot förmodan inte bli så vill han bli rörmokare.

Ebba Månsson

Inriktning: EK Puckel
Examen: 2018
Hemort: Ängelholm

 

För Ebba var valet enkel att gå ett gymnasium med idrottsinriktning eftersom hon älskar skidåkning. Åre är det största inom Ebbas inriktning och hon hade hört mycket bra om skolan, detta i kombination att hon kunder läsa Ekonomiprogrammet var därför det perfekta valet.

 

– När det gäller ekonomiprogrammet är det extra kul med UF, där man får skapa ett eget företag med sina klasskamrater. När det handlar om idrottsinriktningen är det svårare att välja en sak så jag skulle nog säga lägerna. Man lär känna alla sina ”puckel-kamrater” bättre och hela träningsgruppen blir tightare, säger Ebba.

 

Efter studenten är målet att fortsätta åka skidor och försöka få en plats i landslaget.