RIG Alpint

Vår barmarksträning skall långsiktigt bygga upp den aktive för att möta framtidens fysiologiska krav som den alpina sporten kommer att ställa. Träningen ska vara skadeförebyggande avseende både barmarksaktiviteter och skidåkningen. Under första året skolas den aktive in i vad elitidrottsträning innebär och stor vikt läggs vid teknikträning i styrka. Under sista åren fokuseras det på optimera träningen på ett sätt för att öka de fysiska kvalitéerna och samtidigt skall den aktive få mer insikt i hur kroppen fungerar och vilka mekanismer som styr träningen.

 

Under sista året på skidgymnasiet ska den aktive ha nått en sådan kunskap och erfarenhet att han eller hon själv är med och påverkar utformningen av träningen utifrån en analys av sina egna styrkor och svagheter.

 

Ett genomsnittlig vecka innehåller 7-9 pass. (skidåkning och fysträning)

 

Vår skidträning omfattar alla alpina grenar. Oavsett om man som aktiv redan har specialiserat sig så betonar vi att alla grenar påverkar varandra positivt. Vi strävar mot fördelningen mellan grenarna bör vara ca 40% SL, 40% GS och 20% fart. Vi har fördelen att ha FIS godkända backar i alla discipliner. Vår målsättning är också att variera träningen i olika backar för att träna i olika svåra terränger och på olika typer utav underlag. Vi åker skidor från tisdag till fredag under säsong. Vissa dagar tränar hela gänget ett längre pass och andra dagar tränar årskurs 1 och 2 tillsammans efter lunch och årskurs 3 och 4 innan lunch.

Läger

På försäsongen i väntan på att snön ska komma på hemmaplan åker vi iväg på läger. Det kan vara alperna eller norska glaciärer. Vanligtvis åker vi friåkning i 10 dagar för att hitta positionen och känslan innan vi succesivt går in i bana för att förbättra tekniken där. En vanlig dag på läger kan bestå av skidträning i backen och fysträning när vi kommer ner samt möten om dagen och vad som händer framöver på lägret eller ett teoripass där vi går igenom ett teoretiskt ämne kopplat till träning och tävling. Sen ska det hinnas med att ställa iordning skidor och kanske trycka pjäxor samt att plugga skolämnen och äta middag. Om vädret inte tillåter skidåkning hittar vi på någon annan aktivitet att göra istället.

Träning

Träningen börjar redan sommaren innan du börjar i ettan, och pågår sedan konstant i fyra år, eller längre. Efter varje träning klickar du i din träningsdagbok att du har utfört det som var planerat och så ser tränarna hur och när du tränat. I Järpen finns det ett stort urval av tränings- möjligheter. Det kan bestå av intervall pass på ökända Tossön eller ett myrpass en kilometer upp i skogen.

 

Varje höst och vår gör vi ett fystest. Då går man igenom hela kroppen och allt sammanställs i något som kallas fysprofilen där du ser om din träning har gett resultat och vad du behöver träna på. I fysprofilen ingår bland annat benböj som ett moment där vi har beslutat att i årskurs 1 och 2 gör man inte ett maxlyft utan istället gör fler repetitioner med fokus på bra teknik. Detta för att fokusera på teknikträningen innan vi lyfter tyngre vikter i årskurs 3 och 4.

 

Direkt utanför skidgymnasiets dörrar finns en grus- och gräsplan, elljusspår, curling/ishall.

 

På höst/vår omvandlas curlinghallen till en perfekt miljö för inomhusaktiviteter som spänst, trampolinträning och mycket mer.

 

Jämtlands Gymnasium Åre har ett eget gym som ligger i direkt anslutning med skolan. Där har du alla möjligheter att förbättra din fysik och därmed vara bättre fysiskt förberedd att klara av alla påfrestningar du som alpin åkare behöver kunna hantera.

 

Här har du tillgång till en av Sveriges bästa skidanläggningar med många bra backar med varierande terräng. Vi har ett jättebra samarbete med Skistar och vi är väldigt tacksamma för all hjälp och stöttning vi får från Skistar.

 

Inom idrott kan skador förekomma och vi har en egen sjukgymnast som är på plats 3 dagar i veckan som hjälper dig med rehabilitering av din skada och lägger upp ett individuellt träningsprogram just för dig.

Ansökan

Ansökan till vår RIG skola sker via svenska skidförbundets hemsida via länken nedan. Alla som har sökt oss i 1:a hand kommer att kallas till Åre under 2-3 dagar i Januari där vi vill lära känna er bättre och för att få en bra helhetsbild på alla som har sökt för att rättvist kunna göra en bra uttagning till vår skola.

 

RIG Ansökan

Föredetta elever

I dag har fler än 320 elever gått på skidgymnasiet sedan starten 1972. Bland dessa finns Jonas Nilsson, Lars-Börje Eriksson Ylva Nowén, Fredrik Nyberg, Anna Ottosson, Johan Brolenius, André Myhrer, Therese Borssén, Hans Olsson, Jessica Lindell-Vikarby, Axel Bäck, Anna-Swenn Larsson, Sara Hector, Emelie Wikström, Kajsa Kling och många fler landslagsåkare

Tränargruppen

Anders Forsberg

 

Utbildning: Tränarutbildning vid Gymnastik och Idrottshögskolan, Stockholm, Högsta stegutbildning inom Svenska Hockeyförbundet,

 

Meriter:
1990 – 1991: Tanzania Friidrottsförbund
1994 – 1998: Förbundskapten Puckelpist Herr och Damlandslaget
1999 – 2003: Tränare i olika JR verksamheter, hockey
2003 – 2007. Chef/Ansvarig för spelarutvecklingen, Svenska Hockeyförbundet
2007 – 2010: Europascout Ottawa Senators, NHL
2010 – 2015: Headcoach SHL
2015 – 2018: Europachef för Buffalo Sabres Scouting avdelning, NHL
2019 – Tränare vid Åre skidgymnasium

Daniel Sanfridsson

 

Utbildning: Tränarutbildning SATU 3 och certifiering vid Svenska Skidförbundet, ISIA – skidlärarexamen, Specialidrottslärare

 

Meriter:
1995 – 1997: Skidlärare, Sverige
1997 – 2005: Skidlärare, Colorado, USA
2005 – 2008: Certifierar skidlärare Skistar, Sverige
2008 – : Tränare vid Åre skidgymnasium

Peter Lind

 

Utbildning: Tränarutbildning SATU 3 och certifiering vid Svenska Skidförbundet, ISIA – skidlärarexamen, Specialidrottslärare

 

Meriter:
2004 – 2008 Tränare vid Åre skidgymnasium
2008 – 2010 Förbundskapten SX Sverige
Diverse uppdrag från Svenska skidförbundet: JRVM, Ansvarig för Team Bauhaus, Europa Cup fart
2010 – Tränare vid Åre skidgymnasium

Inger Fritzon

 

Utbildning: Mastergrad i Idrottsvetenskap vid Norges Idrottshögskola inriktning coaching, Högsta tränarutbildningen från Norges Skidförbund, Idrott och Hälsa lärare, Specialidrottslärare

 

Meriter:
Dönski Skigymnas, Norge: 2009-2010
Norges Skiforbund, EC och WC damer 2010 – 2014
Åre skidgymnasium 2015 –

Tobias Fellman

 

Utbildning: Tränarutbildning SATU 3 och certifiering vid Svenska Skidförbundet, ISIA – skidlärarexamen, Elittränarutbildning vid Bosön, Eleiko Strength coach 1 och 2, TD utbildning FIS

 

Meriter:
2006 – 2009: Gällivare skidgymnasium
2010: Skiduniversitetet, Östersund
2011: Malung skidgymnasium
2012: EC Herr Teknik, Svenska skidförbundet
2013 -2015 : VSP skidgymnasium, Östersund
2015: Rikstränare vid Svenska skidförbundet
2019-: Åre skidgymnasium