Estetiska programmet (ES)

Gillar du att uttrycka dig och är idérik? Estetiska programmet ger dig fördjupning och förberedelser för vidare studier på högskolor och specialisering inom din konstart. Låt din kreativitet flöda!

Estetiska programmet vänder sig till dig som är intresserad av att uttrycka dig konstnärligt, vill utveckla din kreativitet och skaparglädje samt nyttja olika medier. Du lär dig hur man arbetar inom olika konstarter och hur dessa samspelar med varandra. Programmet är högskoleförberedande och förbereder dig i första hand för vidare studier inom de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Under din tid på Estetiska programmet kommer du att få använda dina kunskaper i föreställningar, utställningar och konserter – i och utanför skolan.

Redan till årskurs 1 väljer du någon av följande inriktningar:

Bild och formgivning

Här får du utveckla ditt bildskapande och arbeta med uttryckssätt som teckning, målning, design, skulptur, screentryck, keramik, glas och formgivning. Du får även arbeta kreativt med digitalt skapande och lära dig hantera tekniska medier som foto, animation, bild och filmredigering i professionella datorprogram.

Estetik och media

Här lär du dig hur man använder olika medier såsom att fotografera, göra filmer, Tv och radioprogram, skriva artiklar och arbeta grafiskt. Skapande och teknik går hand i hand i en digital miljö. Du får kunskaper om hur medier fungerar och också möjlighet att utveckla ditt eget språk och ditt sätt att kommunicera med moderna professionella hjälpmedel.

Musik

Till musikinriktningen söker du som spelar ett instrument, alternativt sjunger, och vill fortsätta att utveckla ditt musicerande individuellt och i samspel med andra. Du får undervisning i musikens teori (noter, skalor, rytmer och ackord), ensemblespel och körsång och får möjlighet att framträda inför olika typer av publik. Små undervisningsgrupper ger stor möjlighet till personlig utveckling. Du förbereds för vidare studier inom musik, men även många andra utbildningsområden.

OBS! Inriktningarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Elise Johansson

Inriktning: Estetik och media
Examen: 2018
Hemort: Östersund

 

Elise har alltid haft ett intresse för de ämnen som finns inom Estetiska programmet. Hon har alltid älskat att filma, redigera och att skriva fast hon inte var medveten om det tidigare.

 

– Friheten är det bästa med utbildningen! Man har verkligen lagt fokus på att alla områden inom mediabranschen ska finnas med och under den perioden som jag studerat så har jag fått lära mig om radioprogram, intervjutekniker, redigeringsprogram, fotografitekniker och typsnitt. Jag har fått tillgång till många olika branscher som fått mig att inse att mediavärlden är betydligt större än vad man förväntar sig men även att den är så närvarande i våra liv utan att vi tänker på det, säger Elise.