RIG Längd

Jämtlands Gymnasium Åre har genom åren fostrat flera världsmästare och många skidåkare i absoluta världseliten. Miljön och träningsförhållandena i Järpen och dess närområde ger dig absolut bästa förutsättningarna för att utvecklas som skidåkare.

 

Jämtlands Gymnasium Åre ligger i ett mycket snösäkert område där vi har nära tillgång till västra Jämtlands fjällområde. Detta utnyttjar vi under tidig vinter (mitten av oktober) till sen vår (mitten av maj) för att få optimal träning på snö så länge som möjligt, 7 månaders snöträning är för oss normalt.

 

Vi har en rullskidbana som vi flitigt använder oss av i teknikträning och intervaller, som dessutom är under utbyggnad. Vi har ett eget labb med rullskidband där vi genomför syreupptags- och laktattester samt där eleverna även har tillgång att träna själva.

 

Närheten i Järpen är en stor styrka för vår verksamhet med skola, skidspår, gym, tågstation, affärer och elevhem inom gångavstånd. Runt knuten har vi hela dessutom hela västra Jämtlands fjällvärld samt att Åre Östersund flygplats återfinns inom behagligt avstånd från Järpen.

 

Skolan har hög lärarförståelse och schemat är anpassat efter träningen för att kombinationen träning och skola ska bli så bra som möjligt.

 

Följ oss gärna på instagram för att se mer av vår verksamhet! @areskidgymnasium

 

Vill du veta mer så är du hjärtligt välkommen att besöka verksamheten eller göra praktik hos oss!

 

Några av de elever som studerat på skidgymnasiet:

 

Tomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan Ottosson, Anna-Carin Zidek, Sara Lindborg, Teodor Peterson, Olle Jonsson, Max Novak Ida Dahl, Alicia Persson, Märta Rosenberg.

Trtäningsfilosofi

Vår träningsfilosofi bygger på holistiskt synsätt där hållbarhet står i centrum. Vi vill att eleverna ska bli självständiga och våga ta ett större eget ansvar. Vi bygger långsiktigt och förbereder eleverna succesivt att i åk 4 vara mogna för att vara elitaktiva på seniornivå. Vi genomför kontinuerligt tester för att mäta utveckling men vill också att eleverna ska reflektera över de det gör och våga lita på sin egna känsla.

 

Vårt motto är att ha kul tillsammans, stötta varandra, våga ta för sig och våga misslyckas!

 

Varje år har vi ett antal läger för alla längdelever med totalt 25-30 lägerdagar. Höstläger i Meråker, Falun och Bruksvallarna, snöläger i Vålådalen och Bruksvallarna, JSM-läger samt en del hemmaläger då vi utnyttjar vår närmiljö i fjällen.

 

Under en normal träningsvecka på hemmaplan har vi 7 lärarledda pass tillsammans vilket vi är väldigt stolta med.

Tränare

Kicki Fransson

 

Kicki har jobbat på Åre skidgymnasium sedan 2004. Hon har läst alla tränarutbildningar upp till elittränarutbildning (ETU) samt behörighet i specialidrott. Hon har en egen elitkarriär bakom sig på högsta Sverigenivå och har två silver på JVM som största merit. Kicki har även på uppdrag av SSF varit tränare och ledare, nu senast på Ungdoms-OS i Sydkorea.

 

Kina Westervall

 

Kina började arbeta på skidgymnasiet 2021 och har innan det arbetat på Riksidrottsförbundet som verksamhetsutvecklare på elitidrottsavdelningen. Hon är utbildad Idrottspedagog och även behörig specialidrottslärare. Kina har en gedigen skidkarriär bakom sig där hon ingått i olika träningsgrupper och tävlat för landslaget på både WC och VM (Oberstdorf 2005). Även Kina har varit ute som ledare för SSF vid juniorlandskamp.

 

Axel Jonsson

 

Axel är gammal elev och gick på Åre Skidgymnasium 2010–2014. Efter studenten fortsatte han sin elitsatsning inom skidalpinism och har tävlat i världscupen, EM och VM. Axel har tidigare jobbat som idrott- och no/tekniklärare på Duveds skola men kommer närmast från arbete hos Skistar där han varit arbetsledare i skidpatrullen. Han har stor erfarenhet av föreningslivet då han under 8 år varit styrelseledamot och ledare i Duveds IF samt sportchef för framgångsrika Trillevallens Sportklubb. Axel studerar vid sidan av jobbet specialidrottslärare.

 

Olle Jonsson

 

Olle satsar fortsatt helhjärtat på sin egen skidkarriär samtidigt som han jobbar halvtid här hos oss. Han är regerande Svensk Mästare och har flertalet starter i världscupen med en 13:e plats individuellt och en 4:e plats i teamsprint som bäst. Han har varit med svenska landslagets träningsgrupper och även åkt en del långlopp för Team Ramudden där han bland annat har vunnit spurtpriser i Vasaloppet. Utöver skidmeriterna så har Olle en examen i Idrottsvetenskap från Mittuniversitetet och har jobbat vid Vintersportcentrum i Östersund. Han studerar nu även till att bli behörig specialidrottslärare.