Vy över fjälllandskap

RIG Skicross

Vill du kombinera både alpin skidåkning med fart och teknik?
I så fall är skicross något för dig. Sporten har växt lavinartat de senaste åren och Sverige har nu flertalet åkare i världscupen. Framtiden är ljus!

Vår sport kan liknas med motocross, fast utför och på skidor. Banan innehåller velodromkurvor, hopp av olika storlekar, terrängvågor och andra typer av element och hinder. Det är action från topp till botten med höga farter, omkörningar, tuffa fajter, krascher, stora hopp med många glada miner.

Träningen

På Jämtlands Gymnasium Åre tränar vi på skicross varierat och på all typ av skidåkning. En vecka kan bestå av race i skicross-bana, storslalomåkning och hoppträning och lek i en av Sveriges bästa parker. En morgon då det har kommit mycket nysnö prioriterar vi friåkning. Många gånger samkör vi träningen med landslagsåkare som bor på orten, vilket ger bra matchning. Vi kompletterar skidåkningen i systemet med längdåkning på skidspåren där vi lyfter konditionen med snabba heat. Målet är att fostra dig till en allsidig skidåkare, med kapacitet att åka på elitnivå och med ett livslångt skidintresse!

 

En genomsnittlig vecka innehåller sju till nio pass inräknat skidåkning och fysträning. Den senare är även den varierad, hos oss har du som åkare tid att bygga upp en god grundteknik vid styrketräning samt ett starkt pumpande hjärta. Vid sidan av detta tränar vi såklart spänst, snabbhet och balans. Rörligheten utvecklar vi med yoga.

 

I vår skicross-grupp har vi en god sammanhållning och alla stöttar varandra. Tillsammans utvecklas vi som skidåkare. Varje höst och vår gör vi ett fystest då går vi går igenom alla kvaliteter som är relevanta för skidåkare. Alla tester sammanställs i något som kallas Fysprofilen™, där du ser om din träning har gett resultat och vad du behöver träna på. Många upplever en stor förbättring redan första året.

Skolan

Hos oss kan du välja mellan flera teoretiska utbildningar (läs mer på respektive program). När du är på läger anpassar sig skolan och lärarna efter dig och inte tvärtom. Du har stora möjligheter att välja kurser som inte ingår i ditt valda program. Vi försöker alltid göra det bästa efter dina val.

Läger

För att komma på snö något tidigare än vad det svenska klimatet tillåter om hösten, så åker vi på två till tre läger utomlands. Vi åker till de skidarenor som passar våra behov bäst, vilket kan bli på både norska glaciärer eller alternativ i alperna.

Skolans faciliteter

Vi har ett eget gym som ligger i direkt anslutning med skolan. Där har du alla möjligheter att förbättra din fysik och därmed vara bättre fysiskt förberedd att klara av alla utmaningar en skidåkare möter. Direkt utanför skidgymnasiets dörrar finns en grus- och gräsplan, elljusspår, curling/ishall. På barmarksperioden omvandlas curlinghallen till en perfekt miljö för inomhusaktiviteter som snabbhet, trampolinträning och mycket mer.

 

På Jämtlands Gymnasium Åre har du tillgång till en av Sveriges bästa skidanläggningar med många bra backar med varierande terräng. Vi har ett fantastiskt fint samarbete med Skistar Åre och vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi får i backarna.

 

Inom idrott kan skador förekomma och därför har vi en egen sjukgymnast som hjälper till med rehabilitering och lägger upp individuella träningsprogram.

Citat elever

”Det är en härlig stämning i gruppen, vi blir som en liten familj. Att få gå i skola och åka skidor samtidigt, det är ganska unikt!”
Veronica Edebo

 

”Grym sammanhållning trots att vi gör kassler av varandra ibland…”
Hugo Lennartsson

Sebastian Lindblom

 

Utbildning: ssf:s tränarutbildningar (SATU) samt pågående deltidsstudier för att bli legitimerad lärare, beräknas vara klar HT2020.

 

Har haft en egen karriär inom Alpint, skicross & speedski. Efter avslutat idrottande jobbat 1 år med europacuplaget i skicross och är nu inne på fjärde året som skicrosstränare på skidgymnasiet i Järpen.

Jörgen Ollas

 

Utbildning: Högskolekurser inom träningslära, idrottsnutrition och humanbiologi.  Svensk tränarcertifiering (2017), pågående deltidsstudier för lärarbehörighet (klar Januari 2021). 

 

Jörgen började jobba som tränare på Åre Skidgymnasium säsongen 2007-2008 efter att han har avslutat sin egna alpina karriär. Därefter jobbade han två år på skidhögskolan Östersund som tränare. Därefter fick han erbjudande att börja igen på alpint på Åre skidgymnasium. Sedan hösten 2019 har Jörgen jobbat med skicross-delen på skolan.