Sök personal

Naturbruks­programmet (NB)

Om du vill arbeta med skog, djur, mark och växter är detta rätt utbildning för dig. Programmet finns både på Torsta i Ås och på Wången i Alsen. Det ingår minst 15 veckors praktik som en unik möjlighet att skapa kontakter för framtiden. Alla elever erbjuds grundläggande behörighet till högre studier dvs svenska 2,3 och engelska 6.

Torsta

På Torsta kan du läsa inriktningarna djurvård, lantbruk, naturturism och skogsbruk. Inom varje inriktning finns flera olika profiler med olika yrkesmöjligheter. På skolan har vi moderna skogsmaskiner, en egen ekologisk mjölkgård och ett djurhus med många olika exotiska djur. På skolan finns en gårdsrestaurang där all mat lagas från grunden och ett elevboende med 20 platser. Läs mer om Torsta här.

Djurvård

Hantverksprogrammet riktar sig till dig som tycker om att arbeta praktiskt och kreativt. Du får grundläggande kunskaper för att jobba inom hantverksområdet. Många hantverkare arbetar i små företag eller startar eget. Hos oss får du därför möjlighet att starta upp och driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) som sker ute på företag.

Lantbruk

Inom inriktningen Lantbruk får du kunskaper så att du kan arbeta på eller driva ett eget modernt lantbruk . Om du väljer profilen Djurskötare får du sköta och hantera skolans kor, kalvar och får. Är du mer intresserad av teknik kan du välja Maskinförare inom lantbruk. Då lär du dig även att använda maskinparken på ett miljöriktigt sätt och får grundläggande kunskaper i svets och reparationsteknik.

Naturturism

Inom inriktningen Naturturism lär du dig att på ett säkert och hållbart sätt ge andra en fantastisk naturupplevelse oavsett om det är på fjället, i skogen eller på vattnet. Mycket av tiden är vi ute i naturen, bland annat på fjällvandring och vildmarksläger. Naturen är en del av vårt klassrum där du lär dig hur natur och kulturmiljöer kan nyttjas för rekreation och naturupplevelser. Du får också utbildning i snöskoter, fyrhjuling och jägarexamen. Du får lära dig allt från att driva företag till att laga mat utomhus så du är rustad för ett yrkesliv inom ditt friluftsintresse.

Skogbruk

På Skogsbruk väljer du mellan två yrkesutgångar under årskurs 1: Skogsmaskin eller Jakt och fiske.

Skogsmaskin

Vill du jobba med att köra skogsmaskin? På Torsta blir du en fullärd skogsmaskinsförare och får köra skogsmaskiner som byts ut kontinuerligt för att du som elev ska få öva på den senaste teknologin. Vi har flera skogsmaskinssimulatorer, även en med VR-teknik, vilket ger goda möjligheter till övning. Många av våra elever här får jobb direkt efter studenten.

Jakt och fiske

Här får du en bred utbildning inom skogsbruk. Du kanske vill jobba med jakt och viltvård eller fiske och vattenvård. Du kanske vet att du vill jobba med skog men inte riktigt med vad eller har planer på att läsa vidare på exempelvis Jägmästarprogrammet eller Skogsmästarprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet. Då kan denna utbildning passa dig!Du får en fullständig gymnasial skogsutbildning med kurser som skogsskötsel, virkeslära, motor- och röjmotorsåg samt grundläggande kurser i skotarkörning. I utbildningen ingår många praktiska moment ute i naturen. Alla elever erbjuds jägarexamen.

Wången

Wången är travsportens riksanläggning och här kan du läsa till hästskötare med profil travsport eller islandshäst. Du kan bo på elevboendet med frukost, lunch, middag. Skolan har ca 60 hästar och det finns möjlighet att få ta med sig sin egen häst. På skolan finns förutom universitet också folkhögskola och yrkeshögskola för hovslagare. Läs mer om Wången här.

Hästhållning

Inom profilen trav får du kunskaper i skötsel, körning och träning av travhästar. Under utbildningen kan du ta kör- och montélicens. Wångens gymnasium är det enda i Sverige där du kan ta en internationell travhästskötarexamen. Inom profilen islandshäst lär du dig om islandshästar och instruktörsskap.Du får möjlighet att göra Svenska Islandshästförbundets examinationer och bli diplomerad hästskötare och ridledare enligt SIF. Under alla tre åren är praktik (APL) en viktig del av utbildningen. Wången har goda kontakter med praktikplatser i Sverige, Norden och hela världen. Det finns också chans att få stipendium för utlandspraktik.

Yrkesutgången för båda profilerna är hästskötare.

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Klara Hoonk Hellquist & Vilma Sivars

Inriktning: Islandshäst
Examen: 2018
Hemort: Smedjebacken resp. Fors

 

När det var dags att bestämma gymnasieprogram passade Klara på att göra praktik en vecka på Wången, då fick hon vara med på lektioner och under ridning. Hon fick även se hur det var att gå i skolan och bo på elevboendet. Det bästa med utbildningen är att hon får kombinera sitt intresse för hästar med skolarbete.

 

Även Vilma besökte Wången för att få mer inblick innan hon bestämde sig. Hon tycker att det bästa är att man får lära sig väldigt mycket grunder både teoretiskt och praktiskt inom ridning och hästens fysiska och psykiska form. Något hon tycker är väldigt lärorikt och kommer ta med sig resten av livet.

 

Både Vilma och Klara funderar på att läsa vidare på Hippologutbildningen på Wången.

Annie Gradin

Inriktning: Lantbruk
Examen: 2020
Hemort: Torpshammar

 

Annie är uppvuxen på en gård och har därigenom ett intresse för djur. Hon siktar på att bli veterinär men inte med inriktning mot smådjur och då föll valet på utbildning mot lantbruk.

 

– Det bästa med utbildningen är att det är så mycket praktiskt samtidigt som man får lära sig mycket och ha roligt, säger Annie.

 

Att börja på gymnasiet var lite pirrigt första dagen men sen släppte det.

 

– Det kändes kul att få göra annat än på grundskolan även om en del var lika gällande det teoretiska, säger Annie.

 

Annies planer efter studenten är att plugga vidare och slutligen bli veterinär.