Barn- & fritidsprogrammet (BF) Vill du arbeta med barn, ungdomar eller vuxna? Då är det här rätt program för dig. Du lär dig bland annat pedagogik, psykologi, sociologi, ämnen som är viktiga för fortsatta studier till lärare samt förskollärare.
Det här är programmet för dig som vill arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogisk verksamhet eller inom fritids- och friskvårdssektorn. Programmet ger dig färdigheter i bl.a. pedagogik, psykologi, sociologi, ämnen som är viktiga för fortsatta studier till lärare samt förskollärare. Efter avslutade studier hos oss har du redan en yrkesexamen, såsom exempelvis barnskötare, elevassistent samt personal inom bad-, fritids-, och friskvårdsanläggningar. Vi erbjuder dig engelska i åk 2 vilket gör dig behörig för högskolestudier. Barn- och fritidsprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med människor. Du kommer att få utveckla dina ledaregenskaper och bland annat planera och organisera aktiviteter för både barn och vuxna. Du lär dig också att samarbeta och ta ansvar. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet. Det finns också möjlighet att söka programmet som lärlingsutbildning. Läs mer på Lärlingsutbildning.
Fritid och hälsa På denna inriktning får du lära dig om arbete inom fritid- och friskvårdsverksamheter. Att planera och leda verksamhet inom fritids- och friskvårdsområdet är en del i din utbildning. Även skötsel och drift av fritidsanläggningar är moment i denna inriktning.
Pedagogiskt och socialt arbete Här får du lära dig om barn och ungas utveckling och lärande. Du får leda olika aktiviteter för barn samt vara med och planera verksamheten. Du får prova på olika pedagogiska tillvägagångssätt för hur man leder och utvecklar andra människor.
Yrkesexamen i årskurs 3 Det tredje året på Barn- och fritidsprogrammet slutför du din utbildning med en yrkesexamen. Du väljer ett yrke utifrån den inriktning du läst i årskurs 2. Om du läst inriktningen pedagogiskt och socialt arbete i årskurs 2 väljer du Barnskötare eller Elevassistent. Om du läst inriktningen Fritid och hälsa väljer du personal inom bad- fritid-, friskvård och resursperson mot fritidshem. OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande. Grundläggande högskolebehörighet Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna. Mer information finns på Skolverkets hemsida
Melinda Eng Inriktning: Pedagogik Examen: 2018 Hemort: Östersund Melinda tycker väldigt mycket om barn men har även planer på att bli polis i framtiden och då passade Barn- och fritidsprogrammet henne bra. – Det bästa med utbildningen är att vi har fantastiska lärare och att våra lektioner varierar en hel del, säger Melinda. Hon råder er som ska söka till gymnasiet att välja ett program som ni själva tror ni skulle trivas i. Skulle det inte vara högskoleförberedande går det alltid att lägga till kurser. Melindas planer efter studenten är att plugga vidare till polis.