
Ta del av teknikutvecklingen i en skräddarsydd utbildning
Teknikprogrammet (TE)
Ingenjörer är med att skapa framtiden, underlätta och lösa problem. På Teknikprogrammet lägger du grunden till en karriär inom teknik, arkitektur, design eller programmering – och till din skräddarsydda framtid.
”Problemlösning blir en del av vardagen”
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen har du kunskap för högskolestudier inom främst teknik och naturvetenskap, men även inom andra områden. Första året kan du välja att läsa vid Wargentin eller Åre. Därefter väljs inriktning att läsas vid Wargentin.
Till årskurs 2 får du välja mellan fyra inriktningar:
Design och produktutveckling
Inriktningen för dig som vill utveckla din kreativitet och få kompetens inom teknikutveckling genom att arbeta med och lösa designproblem. Här får du en bra grund för en framtid inom många spännande teknikområden. I ämnet Computer Aided Design (CAD) får du lära dig använda datorn för att rita, konstruera och designa olika produkter.
Läses vid: Wargentin
Informations- och medieteknik
Ett självklart inriktningsval för dig som är intresserad av datorer. Här får du en möjlighet att kreativt arbeta med datorkommunikation, programmering, digitala medier samt webbutveckling. Om du känner att ditt yrkesval har med IT-branschen att göra är detta den optimala starten ut bland ettor och nollor.
Läses vid: Wargentin
Samhällsbyggande och miljö
Samhällsbyggande och miljö kopplar ihop teknik och samhällsvetenskap där arkitektur är den gemensamma utgångspunkten. Som en röd tråd i utbildningen löper vår strävan att bygga ett hållbart och väl fungerande samhälle där arkitektur och samhällsplanering är en viktig del. Det här är möjligheten för dig som vill vara med och bygga morgondagens samhälle.
Läses vid: Wargentin
Teknikvetenskap
Här fördjupar du dig i teknik, matematik och fysik. Du får lära dig att använda dina fördjupade kunskaper till kreativ problemlösning för att utveckla ett tvärvetenskapligt förhållningssätt. Du kommer att lära dig teknikvetenskapens arbetsmetoder med matematiska modeller för simulering, styrning och utveckling av tekniska processer.
Läses vid: Wargentin
OBS! Inriktningarna startar om det finns tillräckligt med sökande.
Exempel på hur ett schema kan se ut i åk. 1
64 KBSchema TE åk.1Efter gymnasiet
Du kan även söka till ett fjärde år som ger dig en gymnasieingenjörsexamen. Oavsett om du bestämmer dig för en framtid som arkitekt, designer, programmerare eller något helt annat som till exempel psykolog, ekonom eller företagsledare har du fått rätt högskolebehörighet.
Digital programdag
Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.
Kontaktuppgifter
Rektor
Elisabeth Knudsen
elisabeth.knudsen@jgy.se
010-490 24 05
Studie- och yrkesvägledare
Frida Henriksson
frida.henriksson@jgy.se
010-490 25 06
Skolkurator
Laila Granlöf
070-181 26 10
Skolsköterska
Karin Helgesson
070-185 76 80
Åre
Rektor
Tova Hultqvist
tova.hultqvist@jgy.se
010-490 29 01
Studie- och yrkesvägledare
Susanne Moänge
susanne.moange@jgy.se
010-490 29 07
Skolkurator
Sofia Örtegren
070-183 72 70
Skolsköterska
Ida Forsberg
070-185 76 75
Poängplan
Gymnasiegemensamma ämnen 1100
Programgemensamma karaktärsämnen 400
Inr. Informations- och medieteknik, TEINF 700
Inr. Design och produktutveckling, TEDES 700
Inr. Samhällsbyggande och miljö, TESAM 700
Inr. Teknikvetenskap, TETEK 700
Övrigt
Somayeh Gholamy & Maja Willén
Inriktning: Design och produktutveckling
Examen: 2019
Hemort: Östersund
Både Somayeh och Maja tog hjälp av sin studie- och yrkesvägledare när det var dags att välja gymnasieprogram. Somayeh tycker att det som är speciellt med Teknikprogrammet är att man läser och provar många olika saker.
– Ämnet teknik är väldigt stort och går att förknippa med många olika saker som man kanske inte har tänkt på, säger Somayeh.
– Det bästa med utbildningen är allt! Vi har härliga lärare och jag gillar många av ämnena jag läser, säger Maja.
Majas och Somayehs råd till alla som ska välja gymnasieprogram är att välja ett program med ämnen du tycker om och inte vad dina vänner väljer. Det blir lättare att studera om man väljer något man är intresserad av och nya vänner kommer du hitta snabbt.