NIU Hockey

Allmänt

Tillsammans med Jämtlands Gymnasium bedriver Östersunds IK nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i ishockey med ett unikt och generöst schema. Vi bedriver detta enligt de riktlinjer som Svenska Ishockeyförbundet och Skolverket satt upp.

Vår styrka ligger i fyra viktiga områden, som vi kallar för ”Fyrhörningen” där eleven är i centrum. Alla fyra områden bör fungera för att du ska kunna utvecklas som hockeyspelare och människa. Dessa fyra områden är:
– Skolan
– Hockeygymnasiet
– Socialt
– Föreningsverksamheten

Vi som jobbar med NIU

Ingeborg Israelsson
Rektor/Sportchef NIU-LIU
(Frågor kring tex, meritvärde, inackordering, skolfrågor etc.)
ingeborg.israelsson@jgy.se
010-490 24 09

Johan Nilsson
Lärare tränings- & tävlingslära
johan.pc3.nilsson@jgy.se

Per Tagesson
Sportkommitté Östersunds IK
sport@ostersundik.com

Anders Selin,
Skolverksamhet NIU-LIU ansvarig / Tränare J18 Regional
anders.selin@ostersundik.com

Markus Molin
Instruktör NIU/Tränare A-lag
markus.molin@ostersundik.com

Niclas Morén
Målvaktsinstruktör NIU/LIU/ÖIK
niclas.moren@ostersundik.com

Kjell-Ivar Lundholm
Instruktör NIU/LIU / Tränare J20 Regional
kjell-ivar.lundholm@ostersundik.com

Kurser

kurser

Läs mer på Jämtlands Gymnasiums hemsida!

Så funkar urvalsprocessen

En spelarinventering av juniorlagen kommer att göras och därefter bestäms hur många spelare som tas in på NIU i Östersund. I beslutsfattandet deltar Östersunds IK:s scoutgrupp. Maxantalet att ta in på NIU är 14 spelare per år.
Östersunds IK scoutar kontinuerligt spelare inför NIU-intaget. Dels spelare som vi upplever som intressanta, dels spelare som har visat intresse för vår verksamhet genom mejl, telefon eller ansökningsportalen.
Scoutgruppen består av tränare från: A-lag, J20-regional, J18-regional, J18 div 1, U16, NIU-instruktör och även externa personer.
Vi har under ansökningstiden en kontinuerlig genomgång av de spelare som söker oss.
Till eventuella provspel bjuds spelare in via mejl eller telefon och dessa är personliga och inget som erbjuds alla. Detta sker i samråd mellan spelare/föräldrar och scoutinggruppen efter övervägande om spelaren anses vara aktuelle eller inte. Eftersom processen är lång så kan det vara så att inbjudningar kommer sent och ibland kan även spelare erbjudas plats utan att provspel har genomförts.
Erbjudanden av plats ges löpande genom hela processen och skiljer sig från spelare till spelare samt år till år. Se mer information under ”viktiga datum” nedan.

Viktiga datum

1 januari när eleven går i åk 8: Kontakter får börja tas med potentiella elever. Dock kan inget göras klart eller någon form av avtal skrivas.

Från detta datum så kan arbetet inledas när det gäller höstens kommande antagningar till våra NIU/Elitishockeygymnasier.
Under denna period (1 januari U-15 året) fram tills ansökningsförfarandet öppnar i september U16 året så kan ansvariga för NIU i föreningarna arbeta och göra följande:
Under denna period så inleds scoutingarbetet med aktuell ålderskull.
Föreningens ansvariga ser matcher och tittar på spelare.
Föreningen bjuder in till eventuella try-out dagar eller besök.
Detta gör att man kan presentera föreningen, elitgymnasiet, lokaler, gymnasieskolan etc. Föreningen kan berätta att man är intresserad och uttala att en spelare skall ansöka till deras NIU när ansökningsförfarandet öppnar i september månad.
Man kan med andra ord inte göra klart något under denna period.
Inga bindande avtal kan eller skall skrivas under denna period.
Det finns inga juridiskt bindande avtal som kan skrivas under denna period.
Första datum för att erbjuda en plats till aktuellt NIU är den 10 oktober U16-året.

7–11 september: Ansökan till NIU öppnas. (Kan variera).

10 oktober: Första giltiga datum, att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats.

1 december: Sista datum för ansökan till NIU.

25 januari: Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.

26 januari: Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.

Länk till ansökningsportalen:
Gymnasieansökan. Ishockeyförbundet (swehockey.se)

Boende

Vårdnadshavare ansvarar själva för att hitta boende medan föreningen och skolan hjälper till så gott dom kan med detta. Vi rekommenderar er att redan nu ställa er i lägenhetskö hos olika fastighetsförvaltare om ni har Östersund som ett alternativ. Eleverna bor i lägenhet, inackorderade i hus eller annat som kan erbjudas.

Erfarenheter från tidigare år är att man använder Facebook, blocket etc. för att lägga ut att man söker lägenhet i Östersund.

Här kan ni läsa mer om att flytta till Östersund.

Transport

Det finns busshållplats precis utanför Östersund Arena. Elever som är skriven i alla kommuner i Jämtland/Härjedalen (utom Strömsunds Kommun) får ett busskort av kommunen. Elever som ej är skriven i dessa kommuner får ett erbjudande av skolan att köpa ett busskort för subventionerat pris. Eleverna tar sig själva till träningarna på morgonen och därefter till skolan.

På kvällstid så tar sig spelarna själva till och från träning. Ledarna på kvällstid hjälper till att möjliggöra så att spelarna kan samåka med ledare, föräldrar osv för att känna trygghet efter träningar och matcher.

Övriga förutsättningar

Vi tränar tisdag – fredag mellan 08.00 – 10.35 varje vecka där det varieras ispass, fyspass och teoretisk undervisning. Oftast är eleverna på is mellan 4–5 timmar i veckan samt 2 timmar fys och 1–2 timmar teori (dagtid). Utöver det tillkommer träning och matchspel i Östersunds IK:s regi.

På ispassen är det 1–2 instruktörer samt en målvaktsinstruktör. Fyspassen är oftast ledarledda men både på isen och fysen jobbar eleverna även individuellt med sina egna utvecklingsplaner med jämna mellanrum.

Vi har 3 idrottsveckor under läsåret där vi fokuserar på ishockey från måndag till fredag under hela dagarna. Oftast gäller det veckorna 38, 48 och 5 men det kan variera.

Medicinsk support

440 KBMedicinsk support 2023 JGY

Elever som blir intagen på NIU har föreningstillhörighet Östersund IK.

Kostnader i Östersund IK (kvällstid).

Verksamhetsavgiften för en juniorspelare är ca 17.000 kr/säsong (beslutas av årsmötet). Denna verksamhetsavgift går att dela upp via Fort Knox finans. Då ingår allt ex bussresor/hotell/mat samt att man 1a året får diverse ÖIK-kläder samt JGY hoodie.

Boendekostnaden står man för själv. Föreningen står för hjälm och hockeybyxa. All annan utrustning står man för själv.

Juniorverksamheten

Mål, syfte och inriktning

Spelförståelse och taktik skall prioriteras i utbildningen, dels via träning men även via matcher.

Att höja kraven på spelarnas beteenden i fråga om attityd och inställning.

Att ha en hög träningsmängd och höga krav på spelarnas fysiska status.

Möjlighet att flytta spelare mellan J18 Div. 1, J18 Regional, J20 Regional och A-lag skall på ett tydligt sätt synliggöras.

J18 Div1 skall syfta till i huvudsak två saker. Att ge goda förutsättningar för spelare att ta steget upp till elitlaget. Att möjliggöra för de som inte tar plats i elitlaget att ändå fortsätta spela ishockey.

J18 Regional skall bedrivas som elitverksamhet med serietillhörighet i landets högsta serie.

J20 Regional skall fortsätta förbereda spelarna för seniorishockey.

Uppträdande, respekt och hänsyn till omgivningen är viktig del av utbildningen.

Förutsättningar

1 huvudansvarig ledare.

1–2 hjälptränare, 1 lagledare, 1-2 materialförvaltare.

Målvaktstränare.

Medicins support

Arbetsinsatser

Våra juniorer genomför en del insatser som parkering och statistik vid A-lagsmatcher, hjälpa till att bygga upp B-hallen vid off-ice säsong som nyttjas till träning, funktionärer vid event i arenan etc. Även föräldrar behöver bidra för att verksamheten ska fungera och det kan vara allt från att sitta i sekretariatet till att hjälpa till som lagledare eller materialförvaltare.