NIU Vintersport Längdskidor

Besöksdag 1 november 2021

Vi välkomnar dig som nu går i åk 9 att bekanta dig med vår längd- och skidskytteverksamhet på NIU Vintersport i Östersund.

Innehåll:
10:00: Samling i våra lokaler på Wargentinskolan. Tränarna kommer informera om hur det är att gå på vårt idrottsprogram. Här får anhöriga gärna delta.
11:30: Träningspass. Skidgångsintervaller.
13:30: Avslutning med frågestund. Här har ni möjlighet att duscha på skolan, där vi kommer avsluta passet.

Då vi fortfarande lever med pandemi, så är dagen komprimerad och Coronaanpassad. Därför kan vi tyvärr inte erbjuda lunch. Vid många anmälda kommer vi dela upp informationen i mindre grupper.
Att ta med: Kom gärna ombytt, då vi drar i gång med träningen direkt efter informationen. Ta med skidgångsstavar, samt ombytes/ dusch kläder.
Anmäl dig till någon av oss tränare senast 25 Oktober.

Vi skickar ut mer information via mejl till er som är anmälda.

Välkomna!

Jyrki Ponsiluoma (Skidskytte), 073-275 23 53, Jyrki.ponsiluoma@jgy.se
Irina Hämberg (Längd), 073-810 10 53, irina.persson@jgy.se

Allmänt

På NIU längdskidor, 2021-2022, är vi 31 elever och tre tränare. Varje år tar vi in 6-8 elever. Studierna bedrivs under tre år med möjlighet att söka till ett fjärde år. Vi erbjuder NIU inriktning mot längdskidor på Samhällsvetenskaps­programmet, Naturvetenskaps­programmet, Ekonomiprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet. Inriktningen ges på Wargentin i Östersund.

Vill du kombinera en elitsatsning inom längdskidor med studier är NIU längdskidor en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

Vi erbjuder hela 5 lägerveckor per läsår i skolans regi! Detta kräver god förmåga att planera din tid och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du oss elittränare samt duktiga och engagerade lärare, som är här för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. Dessutom har du tillgång till fantastiska träningsanläggningar och Sveriges bästa rullskidbana.

När du tränar längd använder du Östersunds Skidstadion med banor i absolut toppklass, som bland annat användes under Biathlon-VM 2008 och 2019. På Mittuniversitetet i Östersund finns Vintersportcentrum – Sveriges bästa testanläggning för elitidrott, som du som elev på Vintersport får tillgång till.

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

JGY finansierar testning och du får medicinsk support genom Idrottsskademottagningen.

Träning

Planering

Lägerveckor:
Lägerveckor

Våra träningsanläggningar

30036

När du tränar längd använder du Östersunds Skidstadion med banor i absolut toppklass, som bland annat användes under Biathlon-VM 2008. På Mittuniversitetet i Östersund finns Vintersportcentrum – Sveriges bästa testanläggning för elitidrott, som du som elev på Vintersport får tillgång till.

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

JGY finansierar testning och du får medicinsk support genom Idrottsskademottagningen.

Elever läsåret 21/22

Årskurs 1

Bak från vänster: Elsa Malmgren, Nils Hamrin Borin, Ebbe Zachrisson, Alva Svahn, Hanna Stenmark och Ella Anger Hyttinen.
Fram från vänster: Björn Rönnestrand och Elias Redman

Årskurs 2

Bak från vänster: Tova Andersson, Axel Mäkinen, Axel Arnesson, Maja Aronsson, Hedda Samuelsson
Fram från vänster: Axel Wistman-Gunneriusson och Hjalmar Oscarsson. Wilma Karlsson var inte närvarande då bilden togs.

Årskurs 3

Jon Oscarsson, Ebbe Abrahamsson Gjersvold, Flisa Ravald, Andreas Elvseth, Emma Holmgren, Leo Svahn, Tindra Österberg, Hannes Sjölund Myhr

 Årskurs 4

BILD KOMMER INOM KORT

Gustav Pålsson, Tor Rönnestrand, Minna Johansson,Tove Lundh, Sigrid Hubennette

Tränargruppen

Tränare Ola Ravald
Ola har varit elitaktiv längdåkare på hög nationell nivå med några topp 10 placeringar på SM och topp 10 på Vasaloppet. Efter utbildning på Idrottshögskolan i Stockholm har Ola arbetat som tränare på skidgymnasiet i Mora, totalt 9 år åt Svenska Skidförbundet med allt från junior- till seniorlandslag samt 6 år med Norska Skidskyttelandslaget.

Tränare Irina Hämberg
Irina har tidigare varit elitaktiv längdskidåkare för den norska klubben Lierne IL, där hon även är född och uppvuxen. Efter skidgymnasiet i Steinkjer, fortsatte hon satsningen i Östersund och läste samtidigt en magister i Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet. Irina har sedan 2012 jobbat som längdtränare på NIU Vintersport Längd och har haft olika tränar- och ledaruppdrag genom SSF.

Tränare Pierre Bryntesson
Pierre har tidigare varit aktiv längdskidåkare på nationell nivå. Efter hans idrottskarriär har han utbildat sig till lärare inom Idrott och hälsa samt Matematik därefter har han vidareutbildat sig till Specialidrottslärare och studerat Elittränarutbildningen. Pierre har arbetat som huvudledare inom Parasportlandslaget under säsongen 2017 och som Specialidrottslärare under flera år. Han har också varit ute på vallauppdrag åt Svenska skidförbundet under fyra säsonger.