
NIU Längdskidor
Allmänt
På NIU längdskidor, 2022–2023, är vi 29 elever och tre tränare. Studierna bedrivs under tre år med möjlighet att söka till ett fjärde år. Vi erbjuder NIU inriktning mot längdskidor på Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet. Inriktningen ges på Wargentin i Östersund.
Vill du kombinera en elitsatsning inom längdskidor med studier är NIU längdskidor en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du har möjlighet att studera till en gymnasieexamen.
Vi genomför 5 lägerveckor per läsår. Två av dessa är gemensamma med hela idrottsprogrammet och undervisningen anpassas efter detta. Du behöver ha en god förmåga att planera din tid och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du oss elittränare samt duktiga och engagerade lärare, som är här för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. Dessutom har du tillgång till fantastiska träningsanläggningar och en av Sveriges bästa rullskidbana.
JGY finansierar testning och du får medicinsk support genom Idrottsskademottagningen.
Den personliga utrustningen samt bortaläger bekostar du själv.
Träning
Planering
Vi tränar förmiddagar tisdag till fredag och anpassar innehåll efter vilken säsong vi befinner oss i. En eftermiddag i veckan lägger vi dessutom till ett gemensamt styrkepass.
Totalt har vi fem lägerveckor, fyra på barmark och ett på snö. Två av dessa läger är på andra orter.
Vi genomför tester kontinuerligt med både fälttester (löptest, styrketest, skierg, laktattest i fält mm) och fystester (VO2max) på Nationellt Vintersportcentrum (från åk 2). Individuella träningsprogram läggs upp på våren inför varje ny säsong.
Våra träningsanläggningar
På träningarna använder vi Östersunds Skidstadion med banor i absolut toppklass, som bland annat användes under Biathlon-VM 2008 och 2019. På Mittuniversitetet i Östersund finns Vintersportcentrum, som vi använder för VO2max-tester. Vi samkör även vissa träningar tillsammans med skiduniversitetet.
Vi nyttjar fjällen, mindre trafikerade vägar till rullskidåkning samt skidtunneln i Gällö.
Elever läsåret 22/23
Årskurs 1
Från vänster: Malte Lewandowski, Jåvva Rensberg, Måns Ravald, Emilina Bång och Enya Daabach
Årskurs 2
Bak från vänster: Ebbe Zackrisson, Nils Hamrin Borin, Elias Redman, Björn Rönnestrand.
Fram från vänster: Hanna Stenmark, Alva Svahn, Ella Anger Hyttinen och Elsa Malmgren
Årskurs 3
Bak från vänster: Wilma Karlsson, Hedda Samuelsson, Maja Aronsson och Tova Andersson.
Fram från vänster: Axel Wistman Guneriusson, Axel Mäkinen, Axel Arnesson och Hjalmar Oscarsson.
Årskurs 4
BILD KOMMER INOM KORT
Leo Svahn, Jon Oscarsson, Ebbe Abraham Gjersvold, Andreas Elvseth, Hannes Sjölund Myhr, Flisa Ravald, Emma Holmgren och Tindra Österberg.
Tränargruppen
Tränare Irina Hämberg
Irina har tidigare varit elitaktiv längdskidåkare för den norska klubben Lierne IL, där hon även är född och uppvuxen. Efter skidgymnasiet i Steinkjer, fortsatte hon satsningen i Östersund och läste samtidigt en magister i Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet. Irina har sedan 2012 jobbat som längdtränare på NIU Vintersport Längd och har haft olika tränar- och ledaruppdrag genom SSF.
Tränare Pierre Bryntesson
Pierre har tidigare varit aktiv längdskidåkare på nationell nivå. Efter hans idrottskarriär har han utbildat sig till lärare inom Idrott och hälsa samt Matematik därefter har han vidareutbildat sig till Specialidrottslärare och studerat Elittränarutbildningen. Pierre har arbetat som huvudledare inom Parasportlandslaget under säsongen 2017 och som Specialidrottslärare under flera år. Han har också varit ute på vallauppdrag åt Svenska skidförbundet under fyra säsonger.
Tränare Sofia Sepänmaa Sparv
Sofia gick skidgymnasium i Ljusdal och har verkat inom idrotten sedan dess. Hon har utbildat sig till specialidrottslärare och läst tränarprogrammet i Falun. Har tidigare jobbat på skidgymnasium i Timrå, Järpen och Älvsbyn.