NIU Vintersport Skidskytte

Besöksdag Skidskytte NIU Östersund 18 november

8:10: Samling skidskyttevallen. Ombytt för ett skidskyttepass på skidor (Fristil). Ni har möjlighet att duscha på stadion.

12:00: Lunch

13:00: Tränarna kommer informera om hur det är att gå på vårt idrottsprogram och se våra lokaler. Här får anhöriga gärna delta. Avslutning med en frågestund.

Anmäl dig till någon av oss tränare senast 7 november.

Vi skickar ut mer information via mejl till er som är anmälda.

Välkomna!

Jyrki Ponsiluoma 073-2752353, jyrki.ponsiluoma@jgy.se
Pär Svärdfeldt 070-1014579, par.svardfelt@jgy.se

Allmänt

På Vintersport Skidskytte år 20/21 är vi 18 elever och två tränare. Varje år tar vi in 3-4 elever. Studierna bedrivs under tre år med möjlighet att söka till ett fjärde år. Vi erbjuder profilen Vintersport på både Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Profilen ges på Wargentin i Östersund.

Vill du kombinera en elitsatsning inom skidskytte med studier är Vintersport en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

Det blir ganska mycket egenarbete eftersom du under perioder kommer att befinna dig på träningsläger. Detta kräver god förmåga att planera och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du välkända elittränare som är där för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. De peppar och tipsar dig om förbättringar. Detta samtidigt som du har tillgång till bra träningsanläggningar.

Träning

Planering

Upplägget är fyra halvdagar med träning per vecka. Fyra barmarksläger och ett snöläger ligger inplanerade med lägerstart i maj. Fystester på Nationellt Vintersportcentrum samt fälltester och köldtester av vapen utförs varje höst. Individuella träningsprogram läggs upp på våren inför varje ny säsong. De gemensamma träningarna på veckorna bedrivs mycket på skidskyttestadion med omnejd och en samkörs en del med skidskytteuniversitetet, skidskytteförbundet och övriga skidskyttar som bor i Östersund.

Lägerveckor:
Lägerveckor

Våra träningsanläggningar

30036

När du tränar skidskytte använder du Östersunds Skidstadion med banor i absolut toppklass, som bland annat användes under Skidskytte VM 2008.

JGY finansierar testning på Nationellt Vintersportcentrum – Sveriges bästa testanläggning för elitidrott och du får medicinsk support genom Idrottsskademottagningen

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

Elever läsåret 22/23

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Åk 4

Tränargruppen


Tränare Pär Svärdfeldt
Pär har jobbat som skidskyttetränare sedan 1997. Åtta år på skidhögskolan i Östersund, tre år på skidgymnasierna i Geilo och Meråker, Norge. Han har också varit ansvarig för Europacupen samt junior-VM för Sverige samt ett privat skidskytteteam från Norge.


Tränare Jyrki Ponsiluoma