NIU Vintersport Alpint

Allmänt

NIU Alpint består 2018/2019 av 28 åkare och 4  tränare. Vi har ett intag på mellan 6-10 elever varje år. Studierna bedrivs under tre år med en möjlighet att söka till ett fjärde år. De program som erbjuds är Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet,  Naturvetenskapsprogrammet  samt Samhällsvetenskapsprogrammet på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund.

Vill du kombinera en elitsatsning inom alpint med studier är Vintersport en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

Det blir ganska mycket egenarbete eftersom du under perioder kommer att befinna dig på träningsläger. Detta kräver god förmåga att planera och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du välkända elittränare som är där för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. De peppar och tipsar dig om förbättringar. Detta samtidigt som du har tillgång till bra träningsanläggningar.

Träning

Planering

Under hösten, i uppbyggnasdperioden, innan snön ligger i Jämtland, läggs stor vikt på skolan och fysträningen. Ambitionen är att kunna ha 6-7 fysträningspass i veckan. Fystester görs 3 tillfällen per år för att kunna följa upp träningsplaneringen. Under denna period kommer också ett antal skidläger med minst 20 skiddagar att genomföras.

Från november planerar vi att träna minst en heldag och två-tre halvdagar per vecka på hemmaplan. Fokus läggs på storslalom och fart under heldagar i Åre, Klövsjö/Vemdalen eller Almåsa. Under halvdagarna koncentrerar vi oss på slalom och teknikträning i Gustavsbergsbacken.

Våra träningsanläggningar

natt_slalom_ostersund_vyVåra träningsarenor håller hög standard. För alpina åkare använder vi Gustavsbergsbacken på Frösön (fem minuter från skolan), Almåsa, Klövsjö/ Vemdalen/Björnrike och Åre/Duved. Alla träningsarenor finns inom en timmes resavstånd.

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

Elever läsåret 18/19

Årskurs 3

carl-jonasson-vsp-16
Namn: Carl Jonsson
Program:
Naturvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb: Klövsjö Alpina
Skidmärke: Head
Motto: “Die Hard”
Klass: VSP16

viktor-boden-vsp-16
Namn: Viktor Bodén
Program:
Naturvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb: ÖFS
Skidmärke:
Motto:Work until you no longer have to introduce yourself
Klass: VSP16

alfred-ohlsson-vsp-16
Namn: Alfred Ohlsson
Program:
Naturvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb:
Vemdalens Alpina
Skidmärke:
Fischer
Motto:
Här kan man va…
Klass:
VSP16

josefin-pettersson-vsp-16
Namn: Josefin Pettersson
Program:Ekonomiprogrammet
Hemmaklubb:IF hudik alpin
Motto:Gör det idag, man vet inte hur morgondagen ser ut
Klass: VSP16

klara-magnusson-vsp-16
Namn: Klara Magnusson
Program:
Samhällsvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb:
Östersund-Frösö SLK
Motto: Vinna eller försvinna 
Klass: VSP16

Årskurs 4


Namn: Emil Persson
Program:
Hemmaklubb:
Motto:
Klass: VSP15


Namn: Joel Åkerström
Program:
Hemmaklubb:
Motto:
Klass: VSP15


Namn: Johanna Boiardt
Program: Naturvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb: Östersund Frösö SLK
Skidmärke: Head
Motto: Always be yourself unless you can be Batman, then be Batman.
Klass: VSP15

kalle-wallgren-vsp-15
Namn: Kalle Wallgren
Program:
Hemmaklubb:
Skidmärke:
Motto:
Klass:
VSP15

Mikaela Ribrant
Namn: Mikaela “Mickis” Ribrant
Program:
Samhällsvetenskapsprogrammet
Hemmaklubb:
Järfälla AK
Skidmärke:
Rossignol
Motto:
Livet är en tävling!
Klass:
VSP15

Tränargruppen

Tränare Anna-Karin Jejlid
Anna-Karin har varit med sen starten på Vintersport 2008. Hon har varit tränare sen den egna skidkarriären tog slut efter avslutat skidgymnasiet. Hennes bakgrund är bland annat som klubb-, distriktstränare och regionsutbildare samt skidgymnasietränare i Gällivare. Är utbildad på Bosön IFHS och Idrottshögskolan i Stockholm. Är med i Svenska Utbildningsteamet och TD.


Tränare Jonas Norling
Jonas har likt Anna-Karin varit med sen starten 2008. Jonas kom direkt från uppdraget som Europacupansvarig för herrarna i det alpina landslaget där han jobbade under tre år. Sedan 1995 har han jobbat som bl.a. klubbtränare, skidlärare, greenkeeper, mättekniker mm. Har gått SLAO samt SSF:s skidutbildningar och ledarskapsutbildning samt Sport Science på Mittuniversitetet.

Tränare Nicklas Nääs
Nicklas har arbetat som alpin tränare sedan 2003 då han avslutade sin egna idrottskarriär. Han har jobbat på Vintersport sen 2009. 2003-2005 som tränare åt det Svenska Europa-Cup laget för damer. Efter det har han varit på skidgymnasium både i Sollefteå och Järpen.

Tränare Charlie Reunanen

Tränare Mårten Petersson

Tränare Nicolai Nielsen