
Ny teknik som löser problem
El- & energiprogrammet (EE)
Vi lever i ett samhälle som blir mer och mer beroende av elenergi. Därför kommer det alltid att behövas kompetenta människor som vet hur man kopplar och underhåller våra system. Sådana som du.
”Bli en del av en framtidsbransch”
El- och energiprogrammet passar dig som vill arbeta fritt och lösa problem med hjälp av ny teknik. Du får ett ansvarsfullt och rörligt yrke med omväxlande arbetsuppgifter.
Delar av utbildningen genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.
Till årskurs 2 kan du välja mellan följande tre inriktningar:
Dator- och kommunikationsteknik
Här lär du dig att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du lär dig också nätverksteknik där du får bygga upp kommunikationsnät för tele, data och media.
Exempel på yrken: Teknisk säljare eller tekniker inom nätverk eller support.
Läses vid: Fyrvalla
Elteknik
Detta är inriktningen för dig som vill bli elektriker. Här lär du dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm, tv- och datanät samt intelligenta styrsystem. Du får också kunskap om hur man arbetar säkert och lär dig de lagar och förordningar som gäller vid olika elarbeten.
Exempel på yrken: Elektriker inom industri, installation, eldistribution eller säkerhetssystem.
Läses vid: Fyrvalla
Energiteknik
Här lär du dig om drift, underhåll och service för arbete på exempelvis värmeverk, kraftvärmeverk eller andra större värmeanläggningar. Du får kunskap om hur man använder energi på det bästa sättet både vad gäller ekonomi och miljö.
Exempel på yrken: Drifttekniker eller kontrollrumsoperatör.
Läses vid: Fyrvalla
OBS! Inriktningarna startar om det finns tillräckligt med sökande.
Grundläggande högskolebehörighet
Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.
Digital programdag
Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.
Kontaktuppgifter
Rektor
Karl Enarsson
karl.enarsson@jgy.se
010-490 25 12
Studie- och yrkesvägledare
Berit Haugen
berit.haugen@jgy.se
070-181 84 37
Skolkurator
Ronny Dahlberg
070-186 63 62
Skolsköterska
Linus Fahlgren
070-101 45 89
Poängplan
Gymnasiegemensamma ämnen 900
Programgemensamma ämnen 400
Inr. Dator- och kommunikationssteknik, EEDAT 1200
Inr. Elteknik, EEELT 1200
Inr. Energiteknik, EEENE 1200
Övrigt
Elevintervju med My Ljungberg
Inriktning: Elteknik
Examen: 2019
Hemort: Funäsdalen
My bestämde sig för El- och energiprogrammet för att hon vill ha ett jobb efter studenten och hon ville göra något praktiskt. Snart är det dags för My att gå ut på praktik och det är hon jättetaggad inför.
– Första tiden på skolan var jag nervös men det gick snabbt över eftersom jag träffade mina kompisar, säger My.
Det hon tycker är speciellt med programmet är att man har en framtid och man lär sig mycket om det som är runt dig hemma. Efter studenten är Mys planer att jobba och skaffa familj.