
Köra, underhålla och reparera fordon
Fordons- & transportprogrammet (FT)
Man behöver inte älska dem, men det underlättar. När vi ska resa eller frakta gods är fordonen nödvändiga. Och så länge de är nödvändiga behövs det människor som sköter, förbättrar och underhåller dem. Kort sagt, gillar du utmaningar och att arbeta med avancerad teknik inom personbil eller tunga fordon, är det här ditt givna val.
”Arbeta med avancerad teknik eller tunga fordon”
Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av fordonsteknik, transporter och logistik. Utbildningen har ett omfattande samarbete med branschföretag. Inom motorbranschen märks den snabba tekniska utvecklingen med uppkopplade fordon och digitala drivlinor. De tekniska inriktningarna vid Fyrvalla är, som första skola i landet, sedan september 2017 kvalitetscertifierade som Motorbranschcollege.
Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.
Bispgården och Fyrvalla erbjuder programmet som lärlingsutbildning vilket innebär att du genomför minst hälften av utbildningen på ett eller flera företag. Läs mer på www.jgy.se/larling”
Till årskurs 2 kan du välja mellan fem inriktningar:
Karosseri och lackering
Här får du lära dig att reparera karosskador och att lackera fordon. Du får arbeta med olika sammanfogningsmetoder och avancerad utrustning såsom riktbänkar och mätinstrument. Som lackerare får du lära dig spackla, slipa, maskera och sprutlackera.
Exempel på yrken: Bilskadereparatör, skadereglerare, billackerare.
Besök gärna vår Facebook-sida: Kaross och lack Fyrvalla
Läses vid: Fyrvalla
Personbil
Här lär du dig serva och reparera personbilar och lätta fordon. Du läser elektronik, motorteknik, komfort och säkerhetssystem, service samt el- och hybridteknik. Du får kunskap om hur enskilda komponenter är uppbyggda och fungerar, men också om hur de samverkar i olika system.
Fyrvalla har ett nära samarbete med Volvo Cars och Bilbolaget Nord vilket ger tillgång till den senaste tekniken.
Exempel på yrken: Personbilsmekaniker, servicetekniker, transportbilstekniker, kundmottagare, besiktningsman och reservdelsspecialist.
Läses vid: Fyrvalla eller Åre
Lastbil och mobila maskiner
Här lär du dig om tekniken bakom tunga lastbilar och mobila maskiner. Fokus ligger på service, underhåll, felsökning och reparationer. Du får lära dig i stort sett samma saker som personbilsmekanikern men här är det mer fokus på dieselmotorer, hydrauliska och pneumatiska system. Grundläggande svetsning och anpassningar av utrustning på fordon ingår också i utbildningen. På inriktningen finns en profil mot snöskoter, småmaskiner och ATV (fyrhjulingar).
Exempel på yrken: Lastbilsmekaniker, servicetekniker, maskinmekaniker.
Läses vid: Fyrvalla
Snöfordonsteknik
Här lär du dig att utföra avancerad service och reparationer på pistmaskiner, snöskotrar och småmaskiner. Du lär dig även att utföra systematisk felsökning på dessa maskiner. Vi har över 20 års erfarenhet av utbildning på snöfordon och här erbjuds du en för Europa unik utbildning med riksintag. Utbildningen leder till B-körkort, utbildningsbevis för pistmaskin samt förarbevis för snöskoter och terränghjuling. Det finns möjlighet att förlägga APL i din hemkommun eller utomlands.
Exempel på yrken: Pistmaskinsmekaniker, snöskotermekaniker, pistmaskinförare.
Besök gärna vår Instagram Snöfordon eller
vår Facebook-sida: Fordons och transportprogrammet Åre
Läses vid: Åre
Transport
Här utbildas du till yrkesförare och lär dig köra, lasta, lossa och hantera olika typer av gods. Du lär dig framföra olika fordon som tung lastbil, lastbil med släp samt truck och hjullastare. Väljer du yrkesutgång Bussförare får du en utbildning med fokus på persontransporter samt möjlighet att lära dig framföra personbil och buss med släp.
I Bispgården kan du välja yrkesutgång Lastbilsförare. Här läser du utbildningen som lärling vilket innebär att du kommer spendera delar av din utbildning ute på företag. Du kommer tillsammans med UF (Ung Företagsamhet) att lära dig entreprenörskapet bakom lastbilsföraryrket om du så önskar.
Exempel på yrken: Lastbilsförare, bussförare.
Besök gärna oss på Instagram: Transportarna och Bispgardenstekniskacollege
Läses vid: Fyrvalla eller Bispgården
OBS! Inriktningarna startar om det finns tillräckligt med sökande. Fordonsprogrammet i Bispgården erbjuder inriktningen transport med platsgaranti när du antas till utbildningen.
Grundläggande högskolebehörighet
Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.
Digital programdag
Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.
Kontaktuppgifter
Bispgården
Rektor
Erika Östling
erika.ostling@jgy.se
010-490 24 10
Studie- och yrkesvägledare
Marinette Wasell Brännlund
marinette.wasell.brannlund@jgy.se
010-490 26 58
Skolkurator
Per-Ola Wallenhed
per-ola.wallehed@jgy.se
070-189 98 88
Skolsköterska
Jan-Anders Haglund
jananders.haglund@jgy.se
070-183 72 69
Fyrvalla
Rektor
Kristina Hellström
kristina.hellstrom@jgy.se
010-490 24 17
Studie- och yrkesvägledare
Lena Anderson
lena.anderson@jgy.se
070-349 17 17
Specialpedagog
Ulrika Eriksson
ulrika.eriksson@jgy.se
073-280 78 29
Skolkurator
Ronny Dahlberg
ronny.dahlberg@jgy.se
070-186 63 62
Skolsköterska
Linus Fahlgren
linus.fahlgren@jgy.se
070-101 45 89
Åre
Rektor
Katarina Ståhl
katarina.stahl@jgy.se
010-490 29 09
Studie- och yrkesvägledare
Susanne Moänge
susanne.moange@jgy.se
010-490 29 07
Specialpedagog
Lotta Vikström
lotta.vikstrom@jgy.se
076-1021390
Skolkurator
Sofia Örtegren
sofia.ortegren@jgy.se
070-183 72 70
Skolsköterska
Ida Forsberg
ida.forsberg@jgy.se
070-185 76 75
Poängplan
Gymnasiegemensamma ämnen 900
Programgemensamma ämnen 400
Inr. Karosseri och lackering, FTKAR 1200
Inr. Lastbil och mobila maskiner, FTLAS 1200
Inr. Personbil, FTPER 1200
Inr. Snöfordonsteknik, FTSNO 1200
Inr. Transport, FTTRA 1200
Övrigt
Elevintervju med Moa Karlsson
Inriktning: Snöfordonsteknik
Examen: 2019
Hemort: Hedemora
För Moa betyder skoteråkning mycket och inriktningen Snöfordonsteknik var ett självklart val. Hon tycker att det bästa med utbildningen är att man inte behöver ha några förkunskaper alls och att det är lärarna som gör utbildningen så bra. De är förstående och tar sig tid att lära ut. Hela inriktningen är speciell då den inte finns någon annanstan och att man får lära sig både pistmaskiner, fyrhjulingar och skotrar.
– Jag skulle vilja se fler tjejer på detta program, det vore väldigt roligt. Det behövs verkligen, säger Moa.