
Studietiden blir lite godare
Restaurang- & livsmedelsprogrammet (RL)
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att göra livet godare, oavsett om det handlar om det varma köket, bageri eller konditori.
”Du lär dig att samarbeta med andra”
Restaurang- och livsmedelsprogrammet riktar sig till dig som tycker om att baka och laga mat. Du får lära dig hela tillverkningen från råvaror till färdig mat och bakverk. Du lär dig också försäljning, hygien, näringslära, specialkoster samt ge råd om mat och dryck. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.
Till årskurs 2 får du välja mellan två inriktningar:
Bageri och konditori
Här får du lära dig att tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Det ingår att kunna följa recept samt att välja och hantera råvaror. Dina bakverk kommer att säljas i vår butik.
Exempel på yrken: Bagare, konditor.
Läses vid: Fyrvalla
Kök och servering
Här lär du dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck.
Exempel på yrken: Servitör/servitris och kock.
Läses vid: Fyrvalla eller Åre
OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.
Grundläggande högskolebehörighet
Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande behörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.
Digital programdag
Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.
Kontaktuppgifter
Fyrvalla
Rektor
Karl Enarsson
karl.enarsson@jgy.se
010-490 25 12
Studie- och yrkesvägledare
Berit Haugen
berit.haugen@jgy.se
070-181 84 37
Skolkurator
Ronny Dahlberg
070-186 63 62
Skolsköterska
Linus Fahlgren
070-101 45 89
Åre
Rektor
Katarina Ståhl
katarina.stahl@jgy.se
010-490 29 09
Studie- och yrkesvägledare
Susanne Moänge
susanne.moange@jgy.se
010-490 29 07
Skolkurator
Sofia Örtegren
070-183 72 70
Skolsköterska
Ida Forsberg
070-185 76 75
Poängplan
Gymnasiegemensamma ämnen 900
Programgemensamma karaktärsämnen 400
Inr. Bageri och konditori, RLBAG Wargentin 1200
Inr. Kök och servering, RLKOK Wargentin 1200
Inr. Kök och servering, RLKOK Åre 1200
Övrigt
Elevintervju med Beda Svensson
Inriktning: Bageri och konditori
Examen: 2019
Hemort: Östersund
Beda valde Restaurang- och livsmedelsprogrammet för att hon ville göra någonting praktiskt dessutom tyckte hon att matlagning och bakning verkade kul.
– Det bästa med utbildningen är att man utvecklas så mycket, inte bara som bagare eller kock, utan även som person då man lär sig att samarbeta, säger Beda.
Beda är just nu ute på praktik som lärling vilket hon tycker är fantastiskt kul och hon trivs jättebra. Hon tycker att det är skönt att lämna skolan och komma ut och jobba praktiskt.