Sök personal

VVS- & fastighets­programmet (VF)

Om du känner att du är praktiskt lagd och gillar att lösa problem ska du titta närmare på det här programmet. Arbetsmarknaden har stora behov av uppfinningsrika fixare som får det att funka.

På VVS- och fastighetsprogrammet kombinerar du praktiskt arbete och kreativt lösningsfokus med förmågan att planera och genomföra olika typer av uppdrag. Arbetet kan till exempel ske på företag, i människors bostäder eller i samband med nybyggnation.

 

På programmet får du lära dig hur systemen som hanterar energitillförsel, vatten/avlopp, värme, kyla och ventilation fungerar, hur du underhåller och installerar samt hittar fel och lagar dem. Du lär dig också hur fastigheter kan spara energi och vara hållbara ur miljösynpunkt. Du kan också arbeta med fastigheter för att bidra till en trivsam miljö och ett bra inomhusklimat.

 

Du lär dig om hur hela arbetskedjan går till – från idé och planering till hur en fastighet sköts så att den fungerar optimalt. Du tränar din förmåga att planera och genomföra arbetet utifrån både nya och beprövade metoder. Du lär dig också att dokumentera och kvalitetssäkra ditt arbete. Därtill tränar du dig i att arbeta både självständigt och tillsammans med andra samt i att bemöta kunder på ett professionellt sätt. Du får också lära dig om möjligheterna att driva ett eget företag.

 

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Under utbildningen kommer du att vara ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet hos företag samt knyter viktiga kontakter i branschen.

Efter ett gemensamt första år väljer du någon av följande 3 inriktningar:

Kyl- och värmepumpsteknik

Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika kyl- och värmesystem i till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar, värmepumpar och klimatkyla. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kylmontör och i förlängningen kyltekniker.

Exempel på yrken

Kylmontör, kyltekniker.

Studieort

Fyrvalla

Ventilation

Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika ventilationssystem och skapa ett bra inomhusklimat. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel ventilationsmontör.

Exempel på yrken

Ventilationsmontör

Studieort

Fyrvalla

 

VVS

Du lär dig att installera, sköta om och felsöka i olika värme- och sanitetssystem. Till exempel värmepumpar, golvvärmesystem och badrumsinstallationer. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel VVS-montör, industrirörmontör, isoleringsmontör eller sprinklermontör.

Exempel på yrken

VVS-montör, industrirörmontör, isoleringsmontör, sprinklermontör.

Studieort

Fyrvalla

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort grundläggande högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.

Mer information finns på Skolverkets hemsida.