VVS- & fastighets­programmet (VF)

Om du känner att du är praktiskt lagd och gillar att lösa problem ska du titta närmare på det här programmet. Arbetsmarknaden har stora behov av uppfinningsrika fixare som får det att funka.

VVS- och fastighetsprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av VVS-, kyl- och fastighetsteknik. Du får kunskaper om service, underhåll, installation, drift och produktion inom dessa områden. Du lär dig ellära, systemkunskap, verktyg och materialkännedom. Det är också viktigt att lära sig funktion och konstruktion inom VVS-, kyl- och värmepumpsystem.

Under utbildningen kommer du också att vara ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet hos företag samt knyter viktiga kontakter i branschen.

Till årskurs 2 kan du välja mellan 3 inriktningar:

Ventilation

Du lär dig om hur olika ventilationssystem fungerar och hur du ska ta hand om dem så de fungerar som de ska. Du får också lära dig att felsökning i olika ventilationssystem.

Exempel på yrken

Ventilationstekniker

Studieort

Fyrvalla

 

Kylteknik

Här lär du dig installation, drift och underhåll av exempelvis kyl- och frysdiskar, isbanor, luftkonditionering och värmepumpar. Du lär dig även mer om energioptimering – hur man får ut mesta möjliga effekt med minsta möjliga mängd energi.

Exempel på yrken

Kylmontör, kyltekniker.

Studieort

Fyrvalla

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Wilhelm Nygren Stavenfors

Inriktning: VVS- och fastighet
Examen: 2020
Hemort: Östersund

 

När Anna fick veta mer om VVS- och fastighetsprogrammet visste hon direkt att hon ville gå programmet.

 

– Jag tror att det som lockade med VF var nog att det verkade intressant, det var något jag inte visste så mycket om. Det var något som jag ville veta mer om och kunde tänka mig att jobba med, säger Anna.

 

Det bästa med utbildningen tycker Anna är allt praktiskt och att de flesta har ett jobb när de tar studenten. Anna har inga specifika planer för framtiden men hon vill ha ett jobb när hon tagit studenten. Hon tycker att det känns skönt att ha en yrkesutbildning att luta sig mot ifall hon bestämmer sig för att plugga vidare.