NIU Alpint

NIU Alpint består av 30 åkare och 4 tränare. Vi har ett intag på mellan 6-10 elever varje år. Studierna bedrivs under tre år med en möjlighet att söka till ett fjärde år. De program som erbjuds är Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet,  Naturvetenskapsprogrammet  samt Samhällsvetenskapsprogrammet på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund.

Vill du kombinera en elitsatsning inom alpint med studier är NIU en möjlighet att få ut det bästa av två världar. Här får du lära dig vad som krävs för att bli en elitåkare samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

 

Det blir ganska mycket egenarbete eftersom du under perioder kommer att befinna dig på träningsläger. Detta kräver god förmåga att planera och du behöver vara disciplinerad för att följa med i skolan. Till ditt förfogande har du välkända elittränare som är där för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. De peppar och tipsar dig om förbättringar. Detta samtidigt som du har tillgång till bra träningsanläggningar.

Träning

Planering

Under hösten, i uppbyggnadsperioden, innan snön ligger i Jämtland, läggs stor vikt på skolan och fysträningen. Ambitionen är att kunna ha 6-7 fysträningspass i veckan. Fystester görs 3 tillfällen per år för att kunna följa upp träningsplaneringen. Under denna period kommer också ett antal skidläger med minst 20 skiddagar att genomföras.

 

Från november planerar vi att träna minst en heldag och två-tre halvdagar per vecka på hemmaplan. Fokus läggs på storslalom och fart under heldagar i Åre, Klövsjö/Vemdalen eller Almåsa. Under halvdagarna koncentrerar vi oss på slalom och teknikträning i Gustavsbergsbacken.

Våra träningsanläggningar

Våra träningsarenor håller hög standard. För alpina åkare använder vi Gustavsbergsbacken på Frösön (fem minuter från skolan), Almåsa, Klövsjö/ Vemdalen/Björnrike och Åre/Duved. Alla träningsarenor finns inom en timmes resavstånd.

 

Våra bussar tar dig till och från tränings­anläggningarna. Vi står för dessa transporter och dessutom för vissa av lägren. Den personliga utrustningen bekostar du själv.

Tränargruppen

Tränare Nicklas Nääs

Nicklas har arbetat som tränare sedan 2003 då han avslutade sin egna alpina idrottskarriär. Han har jobbat på Vintersport sen 2009. 2003-2005 som tränare åt det Svenska Europa-Cup laget för damer. Efter det har han varit på skidgymnasium både i Sollefteå och Järpen. Nicklas har gått alla steg i Svenska skidförbundets tränautbildning, har svensk alpin tränarcertifiering och ISIA skidlärarexamen. Dessutom är Nicklas examinerad yrkeslärare i specialidrott.

Tränare Charlie Reunanen

Tränare på NIU Alpint i Östersund sedan 2016. Innan dess var han tränare på skidgymnasiet i Sollefteå i tre år. Har även arbetat som skidlärare i Vemdalen. Har haft en del uppdrag för Svenska Skidförbundets fartsatsning. Utbildad i alla steg i Svenska Skidförbundets utbildningar, har svensk alpin tränarcertifiering och är utbildad skidlärare. Under den aktiva karriären var Charlie med i juniorlandslaget. Studerar samtidigt för att få lärarlegitimation.

Tränare Calle Eneflo

Calle har jobbat med utförsåkning sedan 2009 och arbetat som skidlärare, utbildare på skidlärar- och tränarutbildningar och som tränare/lärare på skidgymnasium. Calle är även medförfattare för skidtekniskt utbildningsmaterial och har också representerat Sveriges demoteam på interski. Calle är utbildad idrotts- och specialidrottslärare, innehar kandidatexamen i idrottsvetenskap samt svensk alpin tränarcertifiering och ISIA Skidlärarexamen.

Tränare Peter Holmqvist