NIU Fotboll

NIU Fotboll

Vad är NIU?

Syftet med NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) är att ge dig en möjlighet att kombinera en elitsatsning med en gymnasieutbildning. Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för att du ska kunna göra en idrottssatsning mot nationell/internationell elit men också förbättra möjligheten till arbete och vidareutbildning när idrottskarriären avslutas. På NIU får du möjlighet att utveckla dina praktiska såväl som teoretiska kunskaper inom fotbollen för att på sikt kunna ta ansvar för din egen utveckling.

Att gå på NIU innebär att du ska kunna kombinera gymnasiestudierna med mer träning vilket ställer stora krav på dig som elev när det kommer till planering och prioriteringar. Är du beredd att lägga ner mycket tid på skolan och din idrott är du välkommen med din ansökan till NIU Fotboll!

Hur ansöker jag?

Antagningen till NIU sker genom två ansökningsprocesser; en idrottslig och en skolmässig. Först när du är antagen både idrottsligt och till gymnasieprogrammet du sökt är du slutligt antagen för att börja på NIU Fotboll.

 

Ansökan till NIU öppnar 1 september och görs via NIU Ansökan!

Ansökan måste vara inne senast 1 december.

Så fungerar urvalsprocessen

När ansökan stängt kallas de spelare som kan vara aktuella för antagning till en intervju. Under intervjun diskuteras områden som träningsbakgrund, kombinationen elitidrott och studier, studieambitioner, attityd och motivation samt den sociala biten.

I urvalsprocessen kommer det tas hänsyn till;

• Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
• Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
• Sociala färdigheter och förutsättningar
• Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
• Studieambition

 

Det som ligger till grund för urvalsarbetet är intervjuer, bedömningar och observationer samt referenser från föreningstränare, distriktsförbundskaptener, spelarutbildare och lärare. Utifrån detta görs sedan en helhetsbedömning där utvecklingspotential är viktigare än tidigare prestationer.

Skolan tar in både pojkar och flickor där fördelningen normalt är 60% pojkar och 40% flickor på 20 platser. Detta kan dock variera något från år till år beroende på hur det ser ut för den specifika årskullen.

Så är det att gå NIU

Schema NIU

När man går NIU läser man ämnet Specialidrott som består av Idrottsspecialisering samt Tränings- och tävlingslära. En vanlig vecka har vi fyra förmiddagar, tisdag till fredag, till förfogande för träning och teori inom ämnet. Gymnasie- och programgemensamma ämnen är schemalagda på måndagar samt eftermiddagarna resten av veckan.

Träningarna bedrivs på Hofvallens konstgräs förutom under vinterhalvåret då vi håller till i ÖP-hallen. Teorilektionerna är oftast på skolan och på fyspassen har vi tillgång till STCs gym.

Tränare och lärare

Tränare LIU Fotboll Jan Netzler

Jan Netzler, MV, NIU/LIU, UEFA A, UEFA A MV

LIU Fotboll Åsa Eriksson

Åsa Eriksson, NIU, lärare i Specialidrott, UEFA B

NIU Fotboll Freddie Andersson

Freddie Andersson, NIU/LIU, UEFA A (Föräldraledig) 

LIU Fotboll Lars Oscarsson

Lars Oscarsson, NIU/LIU, UEFA B

LIU Fotboll Timmy Eriksson

Timmy Eriksson, UEFA B

 

 

Johan Nilsson, lärare i Specialidrott och Idrott & Hälsa

Boende, transport och övrigt

Vi tillhandahåller inga boenden, men vi hjälper till i den mån vi kan.

 

Transport till och från Hofvallen och ÖP-hallen sker enklast med stadsbussarna. Du som är folkbokförd inom i Bräcke, Krokom, Ragunda, Åre eller Östersunds kommun har fria bussresor genom ungdomskortet. Övriga elever kan få ett subventionerat busskort.