Sök personal

Elever som spelar hockey

NIU Hockey

Tillsammans med Jämtlands Gymnasium bedriver Östersunds IK nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i ishockey. Vi bedriver detta enligt de riktlinjer som Svenska Ishockeyförbundet och Skolverket satt upp.

Här kan du läsa mer om kurserna NIU & LIU Idrottsprogrammet.

Så funkar urvalsprocessen

En spelarinventering av juniorlagen kommer att göras och därefter bestäms hur många spelare som tas in på NIU i Östersund. I beslutsfattandet deltar Östersunds IK:s scoutgrupp. Maxantalet att ta in på NIU är 14 spelare per år. Östersunds IK scoutar kontinuerligt spelare inför NIU-intaget. Dels spelare som vi upplever som intressanta, dels spelare som har visat intresse för vår verksamhet genom mejl, telefon eller ansökningsportalen. Scoutgruppen består av tränare från: A-lag, J20-regional, J18-regional, J18 div 1, U16, NIU-instruktör och även externa personer.

 

Vi har under ansökningstiden en kontinuerlig genomgång av de spelare som söker oss.

 

Till eventuella provspel bjuds spelare in via mejl eller telefon och dessa är personliga och inget som erbjuds alla. Detta sker i samråd mellan spelare/föräldrar och scoutinggruppen efter övervägande om spelaren anses vara aktuell eller inte. Eftersom processen är lång så kan det vara så att inbjudningar kommer sent och ibland kan även spelare erbjudas plats utan att provspel har genomförts.

 

Erbjudanden av plats ges löpande genom hela processen och skiljer sig från spelare till spelare samt år till år. Se mer information under ”viktiga datum” nedan.

Viktiga datum

1 januari när eleven går i åk 8: Kontakter får börja tas med potentiella elever. Dock kan inget göras klart eller någon form av avtal skrivas. Från detta datum så kan arbetet inledas när det gäller höstens kommande antagningar till våra NIU/Elitishockeygymnasier.

 

Under denna period (1 januari U-15 året) fram tills ansökningsförfarandet öppnar i september U16 året så kan ansvariga för NIU i föreningarna arbeta och göra följande. Under denna period så inleds scoutingarbetet med aktuell ålderskull. Föreningens ansvariga ser matcher och tittar på spelare. Föreningen bjuder in till eventuella try-out dagar eller besök. Detta gör att man kan presentera föreningen, elitgymnasiet, lokaler, gymnasieskolan etc. Föreningen kan berätta att man är intresserad och uttala att en spelare skall ansöka till deras NIU när ansökningsförfarandet öppnar i september månad.

 

Man kan med andra ord inte göra klart något under denna period. Inga bindande avtal kan eller skall skrivas under denna period. Det finns inga juridiskt bindande avtal som kan skrivas under denna period. Första datum för att erbjuda en plats till aktuellt NIU är den 10 oktober U16-året.

 

  • 7–11 september: Ansökan till NIU öppnas. (Kan variera).
  • 10 oktober: Första giltiga datum, att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats.
  • 1 december: Sista datum för ansökan till NIU.
  • 25 januari: Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.
  • 26 januari: Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.

 

Länk till ansökningsportalen gymnasieansökan. Länk till Svenska Ishockeyförbundet swehockey.se.

Boende

Vårdnadshavare ansvarar själva för att hitta boende medan föreningen och skolan hjälper till så gott dom kan med detta. Vi rekommenderar er att redan nu ställa er i lägenhetskö hos olika fastighetsförvaltare om ni har Östersund som ett alternativ. Eleverna bor i lägenhet, inackorderade i hus eller annat som kan erbjudas.

 

Erfarenheter från tidigare år är att man använder Facebook, blocket etc. för att lägga ut att man söker lägenhet i Östersund.

Transport

Eleverna tar sig själva till träningarna på morgonen och därefter till skolan. På kvällstid så tar sig spelarna själva till och från träning. Ledarna på kvällstid hjälper till att möjliggöra så att spelarna kan samåka med ledare, föräldrar osv för att känna trygghet efter träningar och matcher.

Övriga förutsättningar

Vi tränar tisdag – fredag mellan 08.00 – 10.35 varje vecka där det varieras ispass, fyspass och teoretisk undervisning. Oftast är eleverna på is mellan 4–5 timmar i veckan samt 2 timmar fys och 1–2 timmar teori (dagtid). Utöver det tillkommer träning och matchspel i Östersunds IK:s regi.

 

På ispassen är det 1–2 instruktörer samt en målvaktsinstruktör. Fyspassen är oftast ledarledda men både på isen och fysen jobbar eleverna även individuellt med sina egna utvecklingsplaner med jämna mellanrum.

 

Vi har 3 idrottsveckor under läsåret där vi fokuserar på ishockey från måndag till fredag under hela dagarna. Oftast gäller det veckorna 38, 48 och 5 men det kan variera.