Bygg- & anläggningsprogrammet (BA) Bygg- och anläggning är programmet för dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns i bygg- och anläggningsbranschen.
Programmet erbjuder flera inriktningar och under första året kommer du att få en introduktion till de yrkesområden som erbjuds inför årskurs två. Du kommer få lära dig mätteknik, ritningsläsning, skyddsföreskrifter, yrkesräkning och olika material och verktyg. Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag. Till årskurs 2 får du välja mellan fyra inriktningar:
Byggnadsplåtslageri På inriktningen byggnadsplåtslageri får du lära dig olika typer av byggnads- och ventilationsplåtslageri. Byggnadsplåtslageri innebär i huvudsak att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, till exempel med plåttak, men kan även innebära arbete med kulturplåtslageri. Ventilationsplåtslageri innebär tillverkning av olika typer av ventilationskanaler för ventilationsanläggningar för ett fungerande inneklimat. Du lär dig att kombinera design och teknisk funktion. Du kommer att få vara kreativ och hitta egna lösningar. Inriktningen kan leda till arbete som byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare.
Husbyggnad På inriktningen husbyggnad får du lära dig olika arbetsmoment inom nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och andra lokaler. Men även arbetsmoment vid byggnation av broar och andra anläggningskonstruktioner i samhällets infrastruktur. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel betongarbetare, glastekniker, golvläggare, murare eller träarbetare. Du kan även arbeta med att montera inredningar som kök och affärsinredningar.
Exempel på yrken Betongarbetare, glastekniker, golvläggare, murare eller träarbetare. Studieort Fyrvalla
Mark och anläggning På inriktningen mark och anläggning får du lära dig olika typer av mark- och anläggningsbeten som utförs både med maskiner och för hand. Du lär dig hantera anläggningsmaskiner som hjullastare, grävlastare och grävmaskin med den utrustning som krävs för olika uppgifter. Till exempel får du lära dig att anlägga husgrunder och dra fram ledningar för el, vatten, och avlopp till byggnader. Du får även lära dig att utföra olika typer av markarbeten för att bygga vägar och järnvägar samt anlägga parker och gröna ytor. Maskinföraryrket passar dig som är intresserad av att arbeta med anläggningsfordon och vill ha ett självständigt och stimulerande arbete. Teorin inom B samt Trafikverkets kortkurser ingår i utbildningen. Inriktningen kan leda till arbete som anläggningsmaskinförare eller väg- och anläggningsarbetare.
Måleri På inriktningen måleri får du lära dig att behandla och måla både invändiga och utvändiga ytor. Du får även lära dig att sätta upp olika väggbeklädnadsmaterial, som till exempel tapeter och våtrumsmattor. Du får lära dig mer om olika färgers egenskaper och deras estetiska och skyddande värden. Inriktningen kan leda till arbete som byggnadsmålare där du kommer att ha ett varierande och ofta självständigt arbete där du arbetar både hos privatkunder och i nyproduktion.
Grundläggande högskolebehörighet Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort grundläggande högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna. Mer information finns på Skolverkets hemsida.