El- & energiprogrammet (EE) Vi lever i ett samhälle som blir mer och mer beroende av elenergi. Därför kommer det alltid att behövas kompetenta människor som vet hur man kopplar och underhåller våra system. Sådana som du.
El- och energiprogrammet passar dig som vill arbeta fritt och lösa problem med hjälp av ny teknik. Du får ett ansvarsfullt och rörligt yrke med omväxlande arbetsuppgifter. Delar av utbildningen genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete. Till årskurs 2 kan du välja mellan följande tre inriktningar:
Dator- och kommunikationsteknik I denna utbildning skaffar du dig färdigheter att utforska och förstå Smarta Hem. Du lär dig även att bygga smarta skärmar med Raspberry Pi, hantera 3D-skrivare och tillämpa AI samt använda drönare. Du kommer att dyka in i konsten att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Utbildningen gör att du också skaffar dig en grund i nätverksteknik och cybersäkerhet, där du får bygga upp kommunikationsnät för tele, data och media.
Elteknik Detta är inriktningen för dig som vill bli elektriker. Här lär du dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm, tv- och datanät samt intelligenta styrsystem. Du får också kunskap om hur man arbetar säkert och lär dig de lagar och förordningar som gäller vid olika elarbeten.
Exempel på yrken Elektriker inom industri, installation, eldistribution eller säkerhetssystem. Studieort Fyrvalla
Energiteknik Här lär du dig om drift, underhåll och service för arbete på exempelvis värmeverk, kraftvärmeverk eller andra större värmeanläggningar. Du får kunskap om hur man använder energi på det bästa sättet både vad gäller ekonomi och miljö. Du lär dig att underhålla och effektivisera anläggningar inom energi-, vatten- och miljöteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel driftmaskinist, drifttekniker inom kraft- och värmeteknik eller vattenkraftstekniker.
Grundläggande högskolebehörighet Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort grundläggande högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna. Mer information finns på Skolverkets hemsida.