Sök personal

Restaurang- & livsmedels­programmet (RL)

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att göra livet godare, oavsett om det handlar om det varma köket, bageri eller konditori.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel. Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service. Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet. Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen. Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

 

Minst 15 veckor av studietiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får praktisk erfarenhet ute på företag.

Till årskurs 2 får du välja mellan två inriktningar:

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Det ingår att kunna följa recept samt att välja och hantera råvaror. Dina bakverk kommer att säljas i vår butik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Exempel på yrken

Bagare, konditor.

Studieort

Fyrvalla

Kök och servering

Här lär du dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Exempel på yrken

Servitör/servi­tris och kock.

Studieort

Fyrvalla

Åre

OBS! Inriktningarna/yrkesutgångarna startar om det finns tillräckligt med sökande.

Grundläggande högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ska de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. En fullständig gymnasieutbildning på yrkesprogrammet kommer att omfatta 2500 – 2800 gymnasiepoäng beroende på elevens individuella studieplan. Eleverna har möjlighet att välja bort grundläggande högskolebehörighet, de väljer då att inte läsa engelska 6 samt svenska/svenska som andraspråk 2 och 3. Kraven för yrkesexamen har inte ändrats och alla elever kan fortfarande nå en yrkesexamen om 2500 poäng utan att läsa de behörighetsgivande kurserna.

Mer information finns på Skolverkets hemsida.