Idrottsprogrammet (NIU & LIU)

NIU & LIU Idrottsprogrammet

Talangutveckling på skoltid

NIU Nationellt Godkänd Idrottsutbildning
LIU Lokal Idrottsutbildning

Idrottsprogrammet är utbildningen för dig som vill kombinera studier med en elitsatsning inom våra NIU-certifierade idrotter basket, fotboll, friidrott, fäktning, gymnastik, ishockey eller vintersportidrotterna alpint, längd, skidskytte, puckel och skicross.

Du har också möjlighet att läsa LIU och kombinera studierna med fotboll och ishockey.

Idrott på skoltid?

  • Träna mera
  • Träna med bättre kvalitet
  • Få stöd och anpassning
  • Träna och läs med andra som gillar idrott
  • Samverka med etablerade klubbar
  • Få en utbildning som ger dig större möjlighet att nå eliten

Allmän information om NIU & LIU

Du läser något av de nationella programmen Barn- och fritid, Ekonomi (inriktning Ekonomi), Natur­veten­skap (inriktning Naturveten­skap) eller Samhällsvetenskap (in­riktning Beteende­vetenskap) – men tillhör en idrottsklass där bland annat schemat är anpassat efter idrottens behov.

Utöver de gymnasiegemensamma ku­rs­­erna och karaktärsämneskurserna för respektive nationellt program så läser du på NIU 500-700 poäng i ämnet Specialidrott. På LIU läser du 200 poäng i ämnet Idrott & Hälsa Idrottsspecialisering. Jämtlands Gymnasium har ett nära samarbete med specialidrottsförbunden och tränarna på Idrottsprogrammet är på elitnivå. Vi har certifieringen Nationellt Godkänd Idrotts­utbildning (NIU). På Idrottsprogrammet NIU tränar du tre till fyra förmiddagar per vecka och LIU tränar två gånger per vecka. Både NIU och LIU har flera särskilda träningsveckor under läsåret.

Utbildningen har ett tydligt individperspektiv där taktik, teknik, fysisk träning samt mental träning ingår. Stor vikt läggs vid den praktiska träningen. Alla får en egen individuell utvecklingsplan som finns med som bas under tiden på Idrottsprogrammet. Analys av dina färdigheter, personliga omdömen, omfattande fysiska tester, personliga samtal med mera finns med som ett stort block i utbildningen.

Till ditt förfogande har du välkända elittränare som är där för att hjälpa dig att nå dina uppsatta mål. De peppar dig och tipsar om förbättringar. Detta samtidigt som du har tillgång till bra träningsanläggningar.

Övriga idrotter
Läses vid: Wargentin
Vintersport
Alpint, längd och skidskytte
Läses vid: Wargentin

Längd, puckel och skicross
Läses i: Åre

Ansökan NIU

Du måste göra två ansökningar för att söka till NIU Idrottsprogrammet:

1. Idrotten
Ansökan ska göras direkt till respektive idrottsförbund.

2. Gymnasieprogram
Ansökan om gymnasieprogram ska göras senast 1 februari. Du som är elev från Jämtlands län gör din gymnasieansökan via Dexter. Du som är elev från en annan kommun gör din gymnasieansökan via din hemkommun.

Läs mer om hur du ansöker här NIU Ansökan

Ansökan LIU

1. Gymnasieprogram
Du gör en ansökan där du antas efter betyg och tillgång på plats. Du söker genom din hemkommuns vanliga sätt att söka gymnasium.

Digital programdag

Elever från Jämtlands Gymnasium, Dille, Storsjögymnasiet och Östersunds Gymnasieskola berättar om sina gymnasieprogram och svarar på frågor från elever i åk 9.

Kontaktuppgifter

Rektor/Sportchef
Ingeborg Israelsson
ingeborg.israelsson@jgy.se
010-490 24 09

Studie- och yrkesvägledare
Sari Kuhlström
sari.kuhlstrom@jgy.se
010-490 25 07

Specialpedagog
William Wallström
william.wallstrom@jgy.se
010-490 25 34, 070-100 04 95

Skolkurator
Malin Schoonens
malin.schoonens@jgy.se
070-190 34 61

Skolsköterska
Marika Jonsson
marika.jonsson@jgy.se
070-185 76 82

Idrottsmedicinsk support

440 KBMedicinsk support 2023 JGY

Mer information om ansökan och respektive idrott

Studieplan

Du läser de gymnasie-, program- och inriktnings­gemensamma kurserna enligt poängplanerna för barn- och fritidsprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskaps­programmet respektive samhällsvetenskaps­programmet.

Utöver detta läser du specialidrottskurser inom ramen för program­­fördjupnings­­kurser och individuellt val.

Poängplan

* Specialidrottskurser:

– Idrottsspecialisering 1 100
– Träningslära för elitidrott 1 100
– Idrottsspecialisering 2 100
– Träningslära för elitidrott 2 100
– Idrottsledarskap 1 alt. Idrottsspecialisering 3 100

Elevintervju med Nova Crawford-Currie & Emma Wikstrand

Inriktning: SA Fotboll
Examen: 2019
Hemort: Åre resp Ås

– Att både utvecklas som fotbollsspelare och få en bra utbildning gjorde att jag valde NIU. Man får träna på skoltid med kvalificerade tränare som hjälper dig att förbättras som fotbollsspelare, säger Emma.

Nova valde också NIU för att kunna utvecklas som fotbollsspelare och för att hon älskar sporten.

– Det bästa är nog att man har träningar på morgonen så man verkligen vaknar upp innan lektionerna på eftermiddagen, men också att tränarna anpassar sig till hur vi mår och att lärarna anpassar sig till våra träningar, säger Nova.

Efter studenten vill Emma ta ett sabbatsår och sedan gå på universitetet. Nova vill också studera vidare men har inte riktigt klurat ut vilken utbildning hon vill gå än.

TelefonArbetslag